Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 24 septembrie 2012

Cancerul de endometru: poate fi prevenit?

-->
In Romania, cancerul de endometru reprezinta 7.8% din cancerele ginecologice, ocupand locul 4 ca incidenta. Cele mai multe cazuri de cancer endometrial nu pot fi prevenite, dar atunci cand este depistat precoce, poate fi tratat.


Ce poti face pentru a depista precoce cancerul de endometru? 

1. Mergi periodic la examinarea pelvina
Examinarea pelvina trebuie facuta de medicul specialist o data la 6 luni sau ori de cate ori acesta o recomanda.

 2. Afla care sunt factorii de risc si elimina-i pe cei ce pot fi eliminati!
Stim ca femeile cu anumiti factori de risc pot fi mai predispuse decat altele sa dezvolte cancer de endometru. Un factor de risc este ceva care poate creste sansa de a obtine o boala. 

Iata care sunt cei mai intalniti factori de risc pentru cancerul de endometru: 

Ingrosarea anormala a mucoasei uterului (hiperplazie endometriala): O crestere anormala a numarului de celule din mucoasa uterului este un factor de risc. Hiperplazia nu inseamna cancer, dar uneori se transorma in cancer. Cele mai intalnite simptome ale acestei afectiuni sunt menstruatii abundente si prelungite,  sangerari intre perioadele menstruale si sangerari in menopauza. Hiperplazia este mai frecventa dupa varsta de 40 de ani.
Pentru a preveni ca hiperplazia endometriala sa se transforme in cancer, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a elimina uterul (histerectomie) sau terapie hormonala cu progesteron si examene regulate pentru a urmari evolutia.

Obezitatea: Femeile care sunt obeze au risc crescut de a dezvolta cancer de endometru. Consuma multe fructe si legume proaspete, creaza-ti un program de exercitii pentru a mentina greutate sub control si in limite normale.  

Istoricul menstrual si de reproducere: Femeile au risc crescut de cancer de endometru daca cel putin una dintre urmatoarele situatii se aplica:
- Nu au avut niciodata copii
- Au avut prima perioada menstruala inainte de varsta de 12ani
- Au intrat la menopauza dupa varsta de 55ani    
 

Istoricul de a lua estrogeni in monoterapie: Riscul de cancer de endometru este mai mare in randul femeilor care au utilizat doar estrogen (fara progesteron) pentru terapia hormonala de substitutie timp de mai multi ani. Inainte de a lua o decizie pentru un astfel de tratament, discuta despre toate beneficiile si riscurile cu medicul tau. 

Ai urmat tratament cu tamoxifen: Femeile care au luat tamoxifen pentru a preveni sau a trata cancerul de san, au un risc crescut de cancer de endometru.

Radioterapia la nivelul pelvisului: Femeile care au facut radioterapie la nivelul pelvisului sunt cu risc crescut de dezvolta cancer de endometru.

Istoricul de familie: Femeile cu o mama, sora, fiica care au avut cancer de endometru au risc crescut de a dezvolta boala. De asemenea, femeile din familiile care au o forma mostenita de cancer colo-rectal (cunoscut sub numele de sindromul Lynch), au un risc crescut de face aceasta boala.

Daca ai unul sau mai multi din acesti factori de risc, nu inseamna neaparat ca vei face boala. Trebuie insa sa mergi periodic la consultul ginecologic si sa modifici factorii care tin de tine.

3. Fii atenta la simptome si mergi la control ori de cate ori un simptom apare si persista! 

Cel mai frecvent simptom al cancerului de endometru este sangerarea vaginala anormala. Poate incepe ca o pata, urmand ca treptat sa devina mai abundenta. Dupa menopauza orice sangerare vaginala este anormala.
Alte simptome comune ale cancerului de endometru:
- Durere sau dificultate la golirea vezicii urinare
- Durere in timpul actului sexual
- Durere pelvina

Aceste simptome pot fi cauzate de cancerul de endometru sau de alte probleme de sananatate. Daca unul dintre aceste simptome apare, discuta cu medicul tau pentru a putea fi diagnosticata si tratata cat mai devreme posibil.


Dr. Safta Veaceslav

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ai intrebari sau neclaritati ? Lasa un comentariu mai jos !
Ti-a placut acest articol ? Apasa pe butonul like de mai jos!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sursa articol: http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/uterus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu