Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 15 octombrie 2012

Cancer san: mit vs. realitate (2)

Sursa foto: lovetoknow.com
10. Mit: Nu poti face cancer de san dupa o mastectomie

Realitatea: Unele femei fac cancer de san dupa o mastectomie sau tumora initiala s-a raspandit. Femeile cu risc ridicat de cancer de san, care fac mastectomia ca masura preventiva, au o sansa mica de a face cancer de san. Dupa mastectomia profilactica riscul unei femei de a dezvolta cancer de san este redus cu o medie de 90%.


11. Mit: istoricul familial al tatalui tau nu afecteaza riscul de face cancer de san la fel de mult ca istoricul familiei mamei tale

Realitatea: Istoricul familial al tatalui tau este la fel de important ca si cel al mamei tale in intelegerea riscului. Pentru a afla mai multe despre riscul care decurge din partea familiei tatalui tau, este necesar sa fie urmarite intai femeile. Barbatii fac si ei cancer de san, insa femeile sunt mai vulnerabile.  Pentru a evalua riscurile atunci cand urmaresti istoricul intregii familii, sunt importante si tipurile de cancer asociate barbatilor (cum ar fi cel de prostata sau cancer de colon).


12. Mit: Cofeina cauzeaza cancer de san

Realitatea: Nu a fost identificata o legatura de cauzalitate intre consumul de cofeina si riscul de a dezvolta cancer de san. Mai mult,  unele cercetari sugereaza ca poate reduce de fapt, riscul.


13. Mit: Daca ai risc mare de a face cancer de san, sunt putine lucruri pe care le poti face in afara de a urmari semnele

Realitatea: Exista multe lucruri pe care femeile le pot face pentru a reduce riscul lor, inclusiv pierderea in greutate daca sunt obeze, realizarea unui program de exercitii fizice regulate, reducerea sau eliminarea consumului de alcool, examinarea riguroasa a propriilor sani, examene clinice regulate, mamografia, ecografia . Unele femei cu risc ridicat aleg sa fac o mastectomie profilactica pentru a reduce riscul de a face cancer la san cu aproximativ 90%.


14. Mit: Mamografiile anuale te expun la radiatii atat de mult, incat acestea cresc riscul de cancer

Realitatea: Desi este adevarat ca radiatia X este utilizata in mamografie, valoarea este atat de mica incat orice riscuri asociate sunt mici in comparatie cu beneficiile preventive in urma acestei metode. Mamografia poate detecta nodulii inainte ca acestia sa fie simititi sau observati, iar cu cat sunt mai devreme descoperiti, cu atat mai mari sunt sansele de supravietuire. Dupa varsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie sa faca o mamografie de screening o data la 1 – 2 ani (in functie de risc).


15. Mit: Punctiile aspirative cu ac fin pot perturba celulele canceroase si determina raspandirea acestora in alte parti ale corpului

Realitatea: Nu exista nicio dovada concludenta pentru aceasta afirmatie. Un studiu din 2004 nu a constatat raspandirea crescuta a cancerului in randul pacientelor ce au facut punctii aspirative cu ac fin, comparativ cu cele care nu au efectuat procedura.


16. Mit: Scoaterea intregului san iti ofera o sansa mai buna de a supravietui cancerului la san decat o mastectomie partiala urmata de radioterapie adjuvanta

Realitatea: Ratele de supravietuire sunt aproximativ aceleasi pentru femeile care au mastectomie si pentru femeile care aleg optiunea de a scoate doar o parte din san si de a urma un tratament cu radiatii dupa interventia chirurgicala. Cu toate acestea, exista unele cazuri, cum ar fi prezenta genelor BRCA sau unele tumori deosebit de mari, cand mastectomia partiala urmata de radioterapie nu poate fi o optiune de tratament.


17. Mit: Femeile supraponderale au acelasi risc de cancer la san ca alte femei

Realitatea: Riscul de a dezvolta cancer de san creste pentru femeile supraponderale sau obeze, mai ales post-menopauza sau daca au luat in greutate mai tarziu in viata. Este foarte important sa faceti miscare si exercitii fizice in mod regulat.


18. Mit: Cancerul de san poate fi prevenit

Realitatea: Din pacate cancerul de san nu poate fi prevenit, dar poate fi descoperit precoce. Desi este posibil sa fie identificati factorii de risc (cum ar fi istoria familiei si mutatiile genetice mostenite) si sa faceti modificari ale stilului de viata care pot reduce riscul de a dezvolta cancer la san (reducerea sau eliminarea consumului de alcool, reducerea greutatii, organizarea unui program de exercitii fizice regulate), aproximativ 70 % dintre femeile diagnosticate cu cancer de san nu au factori de risc identificabili. De aceea este extrem de important sa mergi periodic la medicul specialist pentru a face controale si examene de screening.


Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 
Donna Medical Center
Cancer san: mit vs. realitate (2)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu