Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

marți, 20 noiembrie 2012

Cancerul la san si sarcina

-->
Sursa foto: shutterstock
Sa fii diagnosticata sau suspectata de cancer la san in timpul sarcinii se poate intampla destul de rar. Cu toate acestea, tot mai multe femei aleg sa aiba copii mai tarziu in viata, iar riscul de a dezvolta cancer la san creste o data cu varsta. Drept urmare, specialistii se asteapta ca pe viitor vor exista mai multe cazuri de cancer la san in timpul sarcinii.

Estimarile actuale se incadreaza intre 1 la 1000 pana la 1 la 10000 de femei gravide diagnosticate cu cancer la san in fiecare an. Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer gasit in timpul sarcinii, al alaptarii sau in primul an dupa nastere. Probabil ca ai auzit ca acest tip de cancer este numit cancer la san asociat sarcinii.

Fie ca ai nascut sau nu, iata ce ar trebui sa stii despre legatura dintre cancerul la san si sarcina.

Ce este cancerul la san?
Celulele normale ale corpului cresc, se impart in celule noi si mor intr-un mod organizat si ordonat. Atunci cand o persoana este tanara, celulele normale se divid mai repede, pana cand persoana respectiva devine un adult. Dupa ce persoana devine adult, in cele mai multe parti ale corpului, celulele se divid numai pentru a inlocui celulele uzate sau moarte si pentru a repara eventualele leziuni.

Celulele canceroase cresc si se divid continuu, ceea ce le face foarte diferite de celulele normale. Ele traiesc mai mult decat celulele normale si continua sa faca celule noi, anormale.

Hormoni precum estrogenul, ajuta celulele normale ale sanului sa creasca si sa se divida, dar aceeasi hormoni pot provoca de asemenea si cresterea celulelor canceroase ale sanului.

Cum afecteaza ciclurile menstruale cancerul la san?
Daca ai avut mai multe cicluri menstruale, fie pentru ca perioadele menstruale au inceput mai devreme (inainte de varsta de 12 – 13 ani), fie pentru ca menopauza a venit mai tarziu (dupa varsta de 55 de ani), ai un risc usor mai mare de a face cancer la san. Cresterea riscului se poate datora unei expuneri pe o perioada mai lunga la hormonii estrogeni si progesteron.

Cum afecteaza sarcina riscul de cancer la san mai tarziu in viata?
Sarcina determina multe schimbari hormonale in organism, oprind ciclurile menstruale lunare si inclinand echilibrul hormonal mai mult spre progesteron decat spre estrogen. Acesta este motivul pentru care femeile care devin gravide cand sunt tinere si au multe sarcini, pot avea un risc mai mic de cancer de san mai tarziu in viata. Aceste femei sunt mai putin expuse la estrogen. Pe de alta parte, femeile care nu au avut copii sau care au avut prima sarcina dupa 30 de ani, au un risc usor mai mare de a face cancer la san.

Cum afecteaza alaptatul riscul de cancer la san?
Unele studii sugereaza ca alaptarea poate reduce riscul de cancer de san, daca femeia alapteaza timp de mai mult de 1 an. Motivul pentru ca acest lucru se poate intampla, este faptul ca alaptarea reduce numarul total de cicluri menstruale din viata unei femei. In continuare se fac studii necesare pentru a intelege mai bine efectele alaptarii.

Diagnosticarea cu cancer la san in timpul sarcinii
Atunci cand o femeie gravida dezvolta cancer la san, este de multe ori diagnosticata intr-un stadiu mai tarziu decat daca cancerul s-ar fi dezvoltat cand femeia nu ar fi fost gravida. De asemenea, cresc sansele ca tumora sa se fi extins la ganglionii limfatici. Diagnosticarea tarzie se intampla deoarece schimbarile hormonale din timpul sarcinii fac sanii unei femei mai mari si mai densi si este mai dificil ca o femeie sau medicul ei sa indentifice un nodul cat inca este mic.


Tratamentele de fertilizare si riscul de a face cancer la san 
Tratamentele hormonale de fertilizare sunt destul de agresive si in cazul in care exista deja modificari tumorale (chiar daca nu sunt evidente clinic), evolutia acestora este mult accelerata de aceste tratamente. Daca iei in considerare sa urmezi un astfel de tratament, discuta cu medicul tau care sunt potentialele riscuri si programeaza un control specializat al sanilor inainte de a lua o decizie.


Mamografiile sunt contraindicate in timpul sarcinii. Diagnosticarea tarzie ramane una dintre cele mai mari probleme ale aparitiei cancerului la san in timpul sarcinii. Pentru orice modificare suspecta a sanului, ar trebui sa se efectueze o ecografie mamara si o biopsie inainte de a presupune ca aceasta este un raspuns normal la sarcina.

Examinarea indicata a se face in timpul sarcinii este ecografia mamara, iar ecografiile pot detecta cele mai multe din cazurile de cancer la san care se dezvolta atunci cand o femeie este insarcinata.
Imediat dupa sarcina, in timpul alaptarii, tot ecografia mamara este indicata pentru diagnsoticul oricaror probleme aparute in aceasta perioada.
Mamografia trebuie amanata dupa terminarea alaptarii daca nu este nimic suspect la ecografia mamara.

Chiar si in timpul sarcinii, depistarea precoce este o parte importanta a sanatatii sanilor. Discuta cu medicul tau despre examinarile sanilor si despre cel mai bun moment pentru tine sa faci urmatorul control: mamografie sau ecografie.
Mai mult, daca simti un nodul sau o schimbare care te nelinisteste, discuta cat mai curand cu medicul tau. 

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ti-a placut acest articol? Apasa LIKE pe butonul de mai jos! 
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sursa articol: http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/moreinformation/pregnancy-and-breast-cancer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu