Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 22 octombrie 2012

Cancer san - prevenire

-->
Foto: Flickr adria.richards
Cancerul de san poate fi prevenit?

Cancerul de san nu poate fi prevenit, dar poate fi tratat atunci cand este descoperit precoce.
Exista lucruri pe toate femeile le pot face si care ar putea reduce riscul de aparitie a bolii si mai mult, ar putea ajuta la cresterea sanselor ca, atunci cand totusi cancerul apare, sa fie gasit intr-un stadiu incipient, tratabil.

1. Scaderea riscului de a dezvolta cancer de san

Poti reduce riscul de aparitie a cancerului la san prin schimbarea acelor factori de risc ce pot fi modificati. Greutatea corporala, activitatea fizica si dieta au fost legate de cancerul de san, astfel incat in aceste zone poti lua masuri.

Greutatea corporala peste limitele normale este legata de un risc mare de aparitie a cancerului de san dupa menopauza. Alcoolul creste de asemenea riscul de cancer de san. Chiar niveluri scazute ale consumului de alcool au fost legate de o crestere a riscului.

Multe studii arata ca activitatea fizica, chiar si cea moderata, este asociata cu risc mai mic de cancer de san.

O dieta care este bogata in legume, fructe, carne de pasare, peste si produse lactate cu continut scazut de grasimi sunt asociate cu un risc mai mic de cancer de san in unele studii. Dar nu este clar daca anumite legume si fructe sau alte alimente pot reduce riscul.

Dimpotriva, consumul de grasimi si dulciuri fine creste riscul de aparitie a neoplasmului mamar.

In acest moment, cele mai bune sfaturi despre dieta si activitatea fizica in ceea ce priveste o eventuala reducere a riscului cancerului de san, sunt:
- Creeaza-ti un program regulat de activitate fizica.
- Mentine-ti greutatea in limite normale printr-o dieta echilibrata si variata si prin activitate fizica regulata.
- Evita sau limiteaza consumul de alcool si grasimi.

Femeile care aleg sa alapteze timp de cel putin cateva luni pot reduce astfel riscul de aparitie.

Daca nu folosesti terapia hormonala de substitutie dupa menopauza, poti evita cresterea riscului de a face cancer la san.


2. Diagnosticarea cancerului de san in stadiu incipient

In afara de schimbarea stilului de viata, cea mai importanta actiune pe care o poti face este sa urmezi 3 pasi simpli pentru diagnosticarea timpurie:
- autoexaminarea lunara a sanilor
- examenul clinic al sanilor efectuat de catre specialistul senolog- recomandat anual
- mamografia anuala daca ai trecut de varsta de 40 de ani
- ecografia mamara anuala daca ai pana in 40 de ani.
Detectarea timpurie nu va preveni cancerul de san, dar te poate ajuta sa il gasesti atunci cand este cea mai mare probabilitate ca tratamentul sa fie un succes.

Pentru femeile care sunt sau pot fi expuse unui risc crescut de dezvoltare a cancerului de san

Daca ai un risc crescut de dezvoltare a cancerului de san (de exemplu, pentru ca in familia ta sunt femei care au avut aceasta boala sau cancer ovarian, ai o mutatie genetica a genei BRCA sau ai facut biopsii ce au aratat modificari precanceroase) exista cateva metode prin care poti reduce sansele sa faci aceasta boala. Inainte de a decide care si daca aceste metode sunt potrivite pentru tine, discuta cu medicul tau pentru a intelege riscul si cat de mult oricare dintre aceste abordari ar putea reduce acest risc.

3. Testarea genetica pentru mutatii genetice BRCA

Testarea pentru mutatiile genetice BRCA trebuie facuta doar daca exista o suspiciune puternica despre prezenta unei mutatii. Societatea Americana de Preventie (USPSTF) recomanda doar ca femeile cu un istoric familial puternic sa fie evaluate pentru testarea de mutatii ale genei BRCA. Acest grup reprezinta aproximativ 2% dintre femeile adulte.
USPSTF recomanda testarea in urmatoarele cazuri:
- ai doua rude de gradul 1 (mama, fiica, sora) care au fost diagnosticate cu cancer la san, una dintre ele fiind la o varsta mai mica de 50 de ani
- ai 3 sau mai multe rude de gradul 1 si 2 (incluzand bunici, matusi) care au fost diagnosticate cu cancer la san
- rude de gradul 1 si 2 au fost diagnosticate atat cu cancer la san, cat si cu cancer ovarian
- o ruda de gradul 1 a fost diagnosticata cu cancer mamar la ambii sani
- o ruda de sex masculin are cancer la san.

4. Chemopreventia

Chemopreventia este utilizarea de medicamente pentru a reduce riscul de cancer. Mai multe medicamente au fost studiate pentru reducerea riscului de cancer de san. Discuta cu medicul tau care sunt cele mai bune alternative pentru tine.

5. Chirurgia preventiva pentru femeile cu risc foarte mare de cancer de san

Pentru femeile care au un risc foarte mare de a dezvolta cancer de san (peste 80%), interventia chirurgicala pentru a elimina sanii sau ovarele poate fi o optiune.

Mastectomia preventiva (profilactica): Scoaterea ambilor sani inainte de a diagnostica cancerul mamar poate reduce foarte mult riscul de aparitie (cu pana la 97%). Unele femei diagnosticate cu cancer la unul dintre sani, aleg sa scoata si celalalt san, cel sanatos, pentru a preveni aparitia unui al doilea cancer. Unele dintre motivele pentru care poti considera, impreuna cu medicul tau, sa faci o astfel de operatie pot include:
- Gene mutante BRCA 1 sau 2 gasite prin teste genetice
- Antecedente familiale (cancer de san la rude de grad 1)
- Carcinom lobular in situ vazut in biopsie
- Diagnosticarea cu cancer la un san (mai ales daca ai si un istoric familial puternic)

A doua parere (second opinion) este puternic recomandata inainte de a hotari sa faci o astfel de operatie. American Cancer Society recomanda ca acest tip de operatie preventiva sa fie facut doar atunci cand exista indicii foarte puternice clinice si / sau patologice. Dupa ce este facuta o analiza pana la cele mai mici detalii, aceasta operatie poate fi alegerea potrivita pentru unele femei.

Ovarectomie profilactica (eliminarea ovarelor): Femeile cu o mutatie BRCA pot reduce riscul de cancer la san cu 50% sau mai mult indepartand chirurgical ovarele inainte de menopauza. Acest lucru este posibil (referindu-ne la reducerea riscului de aparitie) deoarece prin interventia chirurgicala se indeparteaza principalele surse de estrogen din organism (ovarele). Majoritatea medicilor recomanda femeilor ce au mutatii ale genelor BRCA sa efectueze aceasta operatie dupa ce au hotarat sa nu mai aiba alti copii.

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 
  
Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala 
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

CITESTE SI -->  Care sunt cauzele cancerului la san? 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ti-a placut acest articol? Daca da, apasa LIKE pe butonul de mai jos!

Referinta: http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-prevention


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu