Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

marți, 9 aprilie 2013

Testul Babes - Papanicolau: cum te ajuta sa ai grija de sanatatea ta


Cabinet Ginecologie Donna Medical Center
            Ce este testul Babes - Papanicolau?
            Testul Babes – Papanicolau identifica modificarile maligne si premaligne ale colului uterin. Rezultatele testului Papanicolau pot spune daca ai o infectie, celule ale colului uterin anormale sau cancer de col uterin.

De ce am nevoie de un test Babes - Papanicolau?
            Testul Papanicolai iti poate salva viata deoarece poate identifica cele mai timpurii semne ale cancerului de col uterin. Daca este diagnosticat devreme, sansa de a trata cancerul de col uterin este foarte mare. De asemenea, testul Papanicolau poate identifica infectii sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma in celule canceroase atunci cand nu sunt tratate. Tratamentul poate preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
            Atunci cand este facut in mod regulat, testul Babes – Papanicolau este cea mai buna metoda pentru a preveni cancerul de col uterin. Acest test a condus la o scadere importanta a numarului de cazuri de cancer de col si decese, ca urmare a acestei afectiuni.

Cat de des trebuie facut testul Babes - Papanicolau?
            Toate femeile trebuie sa faca periodic testul, impreuna cu examenul ginecologic pelvin, acestea facand parte din analizele de rutina necesare pentru a avea grija de sanatatea lor.
American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) recomanda ca testul sa fie facut dupa cum urmeaza:
- primul test este bine sa fie facut la varsta de 21 de ani sau la 3 ani dupa inceperea vietii sexuale, daca aceasta a avut loc mai devreme de varsta de 21 de ani;
- pentru femeile cu varsta intre 21 si 30 de ani, testul este recomandat o data la 2 ani;
- pentru femeile cu varsta intre 30 si 64 de ani, testul este recomandat anual (1 data pe an);
- pentru femeile cu varsta peste 65 de ani, nu este necesar sa mai faca regulat testul daca:
·      Au avut cel putin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale;
·      Nu au avut rezultate anormale in ultimii 10 ani.
Discuta cu medicul tau ginecolog daca este necesar sa faci acest test mai des, in cazul in care:
-  ai un sistem imunitar slabit din cauza transplantului de organe, chimioterapiei sau utilizarii de steroizi;
- esti HIV pozitiv.

Cum pot reduce sansele de a avea cancer de col uterin?   

            Exceptand efectuarea in mod regulat a testului Babes – Papanicolau, care este cea mai eficienta metoda, poti reduce sansele de a face cancer de col uterin evitand infectia cu virusul HPV.  Virusul HPV este o cauza importanta a dezvoltarii cancerului de col uterin, precum si a infectiilor cu transmitere sexuala (ITS). 
Cresti sansele de a dezvolta cancer de col uterin daca:
- incepi activitatea sexuala inainte de varsta de 18 ani;
- ai mai multi parteneri;
- ai sau ai avut o ITS.

           Cum ma pregatesc pentru un test Babes - Papanicolau?
            Multe lucruri pot afeca acuratetea rezultatelor, prin spalarea sau ascunderea celulelor anormale ale colului uterin. De aceea, este recomandat ca inainte cu 2 zile de efectuarea testului sa eviti:
- spalaturile vaginale;
- utilizarea tampoanelor;
- folosirea unor creme vaginale, supozitoare sau medicamente;
- activitatea sexuala.

           Pot sa fac testul Babes – Papanicolau in perioada ciclului menstrual ?
            Nu. Este recomandat sa programezi testul Babes – Papanicolau atunci cand nu ai menstruatie. Perioada optima pentru a face testul este intre a 10-a si a 20-a zi dupa prima zi a ultimei menstruatii.

            Ce inseamna rezultatele anormale ale testului Babes - Papanicolau?
            Rezultatele anormale ale testului Babes – Papanicolau nu inseamna ca ai cancer. De cele mai multe ori exista o mica problema a colului uterin ce trebuie tratata. Este foarte important insa ca toate celulele anormale astfel descoperite sa fie tratate, pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin.
            Daca ai rezultatele anormale ale testului Babes – Papanicolau, discuta cu medicul tau ginecolog ce trebuie sa faci mai departe.

Rezultatul testului meu Babes – Papanicolau este „anormal” – ce se intampla acum?
            Daca rezultatele testului Papanicolau sunt neclare sau prezinta o mica schimbare in celulele colului uterin, atunci medicul tau ginecolog probabil ca iti va recomanda sa repeti testul.
Daca testul gaseste modificari majore la nivelul celulelor colului, medicul tau iti va recomanda teste suplimentare. Acestea pot include:
- Colposcopia: medicul foloseste un instrument numit colposcop pentru a vedea in detaliu celulele vaginului si ale colului uterin.
- Chiuretajul endocervical: medicul ia un esantion de celule din canalul endocervical cu un mic instrument in forma de lingura, numit chiureta.
- Biopsia: doctorul preleveaza un mic esantion de tesut cervical. Esantionul este trimis la un laborator pentru a fi studiat la microscop.
            Rezultatele acestor teste il vor ajuta pe medicul tau ginecolog sa decida asupra diagnosticului si a tratamentului ce trebuie urmat.


Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 

Dr. Horatiu Haradja - Medic specialist obstetrica - ginecologie
Dr. Monica Pandrea - Medic primar obstetrica - ginecologie
Dr. Safta Veaceslav - Medic specialist ginecolog
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

            Articole referinta: http://womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/pap-test.cfm

Un comentariu:

 1. Am fost diagnosticat cu cancer în 2019 și de atunci sunt în căutarea vindecării. Octombrie anul trecut, când aproape că am renunțat, am dat peste o postare pe internet în care am copiat e-mailul unui bărbat pe nume dr DAWN oferă soluție pe bază de plante la boli. L-am contactat și am ajuns la un acord cu el și mi-a trimis un remediu pe bază de plante prin intermediul serviciului de colete unit, împreună cu instrucțiuni secundare despre cum să-l folosesc. Spre cea mai mare surpriză a mea, m-am vindecat după 14 zile de utilizare a remediului, așa cum a asigurat medicul.
  Am decis să împărtășesc asta pentru că știu că există o mulțime de oameni care au nevoie de ajutor. sau trimite-i un mesaj pe WhatsApp.+2349046229159 Email: dawnacuna314@gmail.com

  De asemenea, poate vindeca atât de multe boli, cum ar fi

  {1}HIV și SIDA

  {2}Diabetul

  {3}Epilepsie

  {4} Cancer de sânge

  {5} HPV

  {6} ALS

  RăspundețiȘtergere