Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 8 octombrie 2012

Cancerul san: mit vs realitate (1)

-->
1. Mit: Doar femeile cu un istoric familial de cancer de san risca sa dezvolte aceasta boala

Realitate:  Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san nu au factori de risc identificabili pentru boala. Riscurile de a dezvolta cancer la san daca ai un istoric familial sunt:  
- in cazul in care o ruda de gradul I (un parinte, frate sau copil) a avut sau are cancer de san, riscul de aparitie a bolii este aproximativ dublu (este chiar triplu daca mama/ sora/ fiica au avut cancer la san inainte de meopauza)
- avand doua rude de gradul intai cu aceasta boala, riscul creste chiar mai mult.


2. Mit: Purtarea unui sutien cu balene metalice creste riscul de a dezvolta cancer de san

Realitatea:  Afirmatiile ca sutienele cu balene metalice comprima sistemul limfatic al sanului, determinand toxinele sa se acumuleze si sa cauzeze cancer de san, au fost larg recunoscute ca fiind nestiintifice. Cercetatorii au ajuns la urmatorul consens: nici tipul de sutien pe care il porti, nici cat de stramta este lenjeria intima sau alte articole de imbracaminte, nu influenteaza in niciun fel riscul de a face cancer la san.   


3. Mit: Majoritatea nodulilor la san sunt cancerosi

Realitatea:  Aproximativ 80% din nodulii la nivelul sanilor femeilor sunt cauzati de modificari benigne (necanceroase), chisturi sau alte conditii. Specialistii incurajeaza femeile sa discute cu medicul lor despre orice modificare la nivelul sanilor, deoarece diagnosticarea precoce a cancerului de san este benefica pentru pacienta.  Medicul tau iti poate recomanda o mamografie, ecografie sau o sonoelastografie pentru a determina daca un nodul este canceros sau nu.

4. Mit: Excizia chirurgicala a tumorii cauzeaza  raspandirea cancerului

Realitatea:  Interventia chirurgicala nu provoaca cancerul de san si nici nu determina raspandirea cancerului,  acesta este rezultatul analizelor facute de specialisti bazandu-se pe cercetarile realizate pana in acest moment.
Cu toate acestea, medicul poate descoperi in timpul interventiei chirurgicale ca tumoarea este mai raspandita decat se credea anterior si este necesara o interventie mai larga.

5. Mit: Implanturile mamare pot creste riscul de cancer

Realitatea:  Femeile cu implanturi mamare nu au un risc crescut de a face cancer de san, potrivit unui studiu. In cazul lor este mai dificil diagnosticul mamografic si sunt necesare mai multe incidente, deci si o doza mai mare de iradiere.

6. Mit: Toate femeile au 1 din 8 sanse de a dezvolta cancer de san

Realitatea: Riscul de a face cancer de san creste o data cu inaintarea in varsta. Sansa ca o femeie sa fie diagnosticata cu cancer de san este de aproximativ 1 la 233, atunci cand ea are 30 de ani si se ridica la 1 la 8, cand ajunge la varsta de 85.


7. Mit: Folosirea antiperspirantului creste riscul de a face cancer de san

Realitatea:  Societatea Americana de Cancer neaga acest zvon, dar recunoaste ca este necesar sa fie facute mai multe studii. Un mic studiu a identificat urme de parabeni intr-un esantion mic de tumori de cancer la san.
Parabenii, utilizati drept conservanti in unele antiperspirante, au putine proprietati asemanatoare cu ale estrogenului, dar studiul in cauza nu a identificat nicio legatura cauza-efect intre parabeni si cancerul de san, nici nu a identificat in mod concludent sursa parabenilor gasiti in tumori.

8. Mit: Femeile cu dimensiuni mici ale sanilor au mai putine sanse de a face cancer de san

Realitatea: Nu exista nicio legatura intre dimensiunea sanilor si riscul de a face cancer de san. Sanii foarte mari pot fi mai greu de examinat decat sanii mici. Dar toate femeile, indiferent de marimea sanilor, ar trebui sa mearga periodic la controale si examene de rutina.


9. Mit: Cancerul de san apare intotdeauna in forma unui nodul

Realitatea: Un nodul poate indica un cancer de san sau poate fi unul din numeroasele forme benigne.  Femeile insa trebuie sa fie atente la alte tipuri de modificari la nivelul sanilor ce pot indica prezenta cancerului.  Acestea includ:  inrosiri ale pielii, retractia mamelonului, roseata si crustele la nivelul mamelonului, ingrosarea pielii sanului, scurgeri neobisnuite, foarte rar durere de sani.
Cancerul de san se poate raspandi la ganglionii limfatici axilari si poate provoca tumefierea acolo inainte ca tumora la san sa fie suficient de mare pentru a fi simtita. Cu toate acestea, ecografiile si mamografiile periodice pot identifica un cancer care nu are simptome exterioare. 

 

Ai intrebari sau neclaritati ? Lasa un comentariu mai jos !
Ti-a placut acest articol ? Apasa pe butonul like!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu