Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 26 noiembrie 2012

Nodulii si cancerul la san: mit versus adevar

-->
Sursa foto: intoday.in
Ai descoperit un nodul la unul dintre sani? Desi acest lucru nu inseamna neaparat ca este ceva grav, cum ar fi cancerul, ceea ce faci imediat dupa ce ai descoperit un nodul mamar, poate insemna diferenta intre a supravietui sau nu.

Statisticile arata ca 40% dintre femei vor descoperi un nodul mamar la un moment dat in vata lor. Iata ce trebuie sa stii daca vei fi vreodata intr-o astfel de situatie.

1. Mit: Un nodul mamar este aproape intotdeauna cancer la san

Din fericire acesta este un mit, dar unul foarte larg raspandit, spune Stephen Senes, fostul presedinte al Societatii Americane de Cancer. „Fiecare femeie crede ca este cancer, pana la proba contrarie. Cu cat este mai in varsta, cu atat este mai infricosata ca ea este una din cele 7 – 8 femei care vor dezvolta cancer pe parcurul vietii.”, spune Sener.

Nu este bine insa nici sa fii in situatia opusa, sa refuzi sa crezi, sa iti spui „Mie nu mi se poate intampla” sau „Sunt prea tanara sa am cancer.” Intr-adevar, probabilitatea ca nodulul sa fie canceros este mai mare pentru femeile in varsta, care au trecut de menopauza, dar aceasta nu este o regula.

Un nodul nu inseamna intotdeauna cancer la san, dar ce altceva ar putea fi?
Ar putea fi un chist (un saculet umplut cu lichid, care poate fi drenat), alte tipuri de tumori necanceroase, precum fibroadenomul, mai rar poate fi chiar un cheag de sange. Ar putea fi de asemenea un „pseudo nodul”, cauzat de schimbarile hormonale si care, de fapt, sa nu fie un nodul real.

Oricare ar fi cauza, este foarte important sa faci examinarea periodica. Iti recomandam sa mergi periodic la medicul tau pentru un consult mamar, o mamografie sau o ecografie mamara. Este posibil ca in unele cazuri, sa fie necesara si o biopsie pentru a clarifica diagnosticul.

2. Mit: Cancerul la san se dezvolta intotdeauna cu un nodul pe care il poti simti

Nu este intotdeauna adevarat. Pentru ca tu sa poti sa palpezi un nodul mamar, acesta masoara de obicei peste 2 cm. Cele mai multe tipuri de cancer la san sunt diagnosticate prin mamografiile de screening au ecografiile mamare, chiar si atunci cand acesta are doar cativa milimetri.

3. Mit: Poti simti la palpare diferenta intre un nodul canceros si unul benign

Din nou, nu este o regula. Atunci cand un nodul este cancer, femeile presupun adesea ca va fi tare si va fi rigid, dar un nodul canceros se poate simti moale si mobil. Nu este o regula pe care sa o poti urma si trebuie sa stii ca uneori, ceea ce se simte la palpare infricosator, poate fi benign, iar uneori, chiar daca nu se simte atat de rau, poate fi cancer.

Care este cel mai bun sfat? Pentru a fi sigura ca esti bine, de fiecare daca cand simti la nivelul sanilor o modificare care te nelinisteste, mergi la o clinica specializata in diagnosticul afectiunilor mamare pentru un consult si o recomandare.

4. Mit: Un nodul mic nu este un motiv de ingrijorare

Dimensiunea nu este un criteriu bun in functie de care sa iti faci griji sau nu. Cancerul poate fi foarte mic atunci cand o femeie il are, nodulii identificati prin mamografie sau ecografie pot fi foarte mici. Si cel mai bine este sa il descoperi si diagnostichezi atunci cand este mic, pentru a putea sa il invingi. Nu uita, de obicei in momentul in care poti simti un nodul, el are deja 2 cm, fiind cam de dimensiunea unei cirese.

5. Mit: Este in regula sa supraveghezi evolutia unui nodul si sa mergi la doctor mai tarziu

Ei bine, nu este in regula.  Exista situatii cand medicul iti poate recomanda sa urmaresti evolutia nodulului, daca acesta prezinta toate caracterele de benignitate. Pot si cazuri de chisturi care se simt precum un nodul si care dispar odata cu perioadele menstruale. Dar, intotdeauna aceasta evaluare si recomandare trebuie sa vina din partea unui specialist.

Te intrebi cat de repede trebuie sa mergi la medic? Ei bine, este recomandat sa suni doctorul in urmatoarele zile dupa cei ai simtit un nodul sau ai observat orice alta modificare la nivelul sanilor pentru a stabili o examinare a sanilor si a primi o recomandare corecta in ceea ce priveste ce trebuie sa faci mai departe.
Care este cel mai rau lucru pe care il poti face? Sa astepti ca nodulul sau chistul sa treaca de la sine. Daca se dovedeste a fi cancer, chiar si doua sau trei luni pot face diferenta, mai ales in randul femeilor tinere.

6. Adevar: Un nodul poate fi cancer chiar daca nu ai antecedente familiale

Este adevarat, doar 5% - 10% din cazurile de cancer la san sunt ereditare. Majoritatea femeilor care fac cancer nu au factori de risc genetici.

7. Mit: Un nodul nu poate fi cancer in cazul femeilor care au un istoric de chisturi la san

Din pacate multe femei sunt convinse de acest lucru, desi nu este adevarat. Daca ai avut in trecut noduli care s-au dovedit a fi chisturi si nu au reprezentat motive de ingrijorare, nu poti avea nicio garantie ca un nou nodul va fi la fel.

Indiferent de varsta pe care o ai sau de istoricul familial, de fiecare data cand apare ceva care te nelinisteste, discuta cu un medic specialist din cadrul unei clinici dedicate diagnosticului afectiunilor mamare si a cancerului la san. Nu amana controalele periodice, chiar si o luna poate face diferenta intre a supravietui sau nu.

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ti-a placut acest articol? Apasa LIKE pe butonul de mai jos! 
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Sursa: http://www.webmd.com/breast-cancer/features/breast-lumps-7-myths-and-facts

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu