Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 10 decembrie 2012

Poate o lovitura la san sa provoace cancer?

-->
Sursa foto: huffingtonpost.co.uk
Ei bine, o cazatura sau o lovitura primita in piept nu va provoca cancer la san. Acestea pot provoca umflaturi si vanatai la san, care pot fi dureroase la atingere. In cazul in care cancerul se dezvolta intr-un loc in care ai fost ranita, este doar o coincidenta.
Exista totusi cateva semne si simptome, care daca apar si persista, trebuie sa te programezi cat mai curand la o consultatie la medicul specialist.
Uneori insa, o lovitura puternica sau o trauma la nivelul sanilor poate provoca un hematom.




Ce este hematomul?
Hematomul este o umflatura umpluta cu sange care a fost cauzata de un traumatism. Acesta nu este canceros, dar poate duce uneori la inflamatie, febra, depigmentarea pielii si poate lasa cicatrici care imita forma unei tumori la san.

Cum arata un hematom la san?
De cele mai multe ori, poti vedea si simti un hematom, pentru ca este de multe ori chiar sub pielea ranita, acolo unde sangele s-a adunat si s-a coagulat. Pielea de deasupra hematomului va fi vanata.
Cele mai multe hematoame sunt mici, cam de marimea unui bob de orez, dar unele pot fi la fel de mari precum o pruna sau chiar mai mari.

Care sunt cauzele aparitiei?
- Leziuni la san (lovituri la san in timpul efectuarii sportului de performanta, accidente de masina);
- Ruperea unui vas de sange mai slab ca urmare a unui soc;
- Sangerarea post-operatorie dupa operatia de implant mamar;
- O operatie la nivelul sanilor cu scop terapeutic, nu cosmetic.

Cum il depistezi?
Un hematom mic, probabil nu va fi vazut pe mamografie sau la ecografia mamara. Totusi, daca hematomul este suficient de mare pentru a fi vazut pe o mamografie, acesta va aparea ca o masa ovala bine definita. In cazul in care se rezolva de la sine, acesta nu va aparea pe mamografia urmatoare, dar daca a fost suficient de mare pentru a provoca cicatrice sau distorsiune arhitecturala, ar putea arata ca o tumora.  

Hematomul versus tumorile la san
In cazul in care un hematom a cauzat o cicatrice si seamana cu o tumora, aceste este de obicei suficient de mare pentru a fi vazut la ecografie, dupa ce mamografia a ridicat suspiciuni. In unele cazuri, se poate face chiar biopsie. Raportul patologic iti va spune daca masa este benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa).

Ce se intampla in continuare?
Hematoamele mici de san vor trece de la sine in timp. Pentru hematoame mai mari de san poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Cand sa mergi la medic?
Daca experimentezi una din urmatoarele situatii in urma unei lovituri sau a unui traumatism la san, programeaza cat mai curand o consultatie la medicul specialist:
- Daca in zona ranita apare o umflatura si aceasta persista cateva zile;
- Daca ai semnele unei infectii: febra, durere de cap, frisoane, ameteala, durere musculara sau puroi in zona afectata;
- Daca in urma traumatismului se produc noduli sau umflaturi care persista 1 – 2 luni;
- Daca durerea nu dispare si resimti un disconfort.

Care este cel mai bun lucru pe care il poti face?
Indiferent de situatie, recomandarea noastra este sa programezi un control la medic, urmat de o ecografie mamara sau o mamografie. Chiar daca nu resimti semnele de mai sus sau nu ajungi la medic imediat dupa incident, asigura-te ca ii vei povesti medicului tau despre trauma prin care ai trecut, la urmatorul control periodic pe care il efectuezi la sani.

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Ti-a placut acest articol? Apasa LIKE pe butonul de mai jos !
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sursa articol: http://breastcancer.about.com/od/mammograms/p/hematoma.htm

12 comentarii:

  1. o lovitura puternica la san poate face ca sanul respectiv sa se lase si sa apara vergeturi din aceasta cauza?

    RăspundețiȘtergere
  2. sau exista alte motive,in afara de cancer,care ar putea face ca un san sa-si modifice aspectul,adica sa fie lasat si cam asimetric fata de celalalt?tin sa mentionez ca am 15 ani si stiu ca la varsta asta unul dintre sani se poate dezvolta mai repede,dar aceasta diferenta si aspectul sanului(are o areola foarte mare)mi se par dubioase

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanul nu se poate lasa sau nu poate face vergeturi dupa un traumatism.

      Asimetria de forma si dimensiuni a sanilor, areolei etc. este datorata probabil unei anomalii de dezvoltare.

      Ștergere
    2. imi e frica pentru ca aceste lucruri au aparut odata cu lovitura.sanul e foarte mare si efectiv lasat,daca stau jos ajunge pana aproape de buric,iar areola are o culoare cam urata,un roz prea deschis si acopera o buna parte din san,pe cand celalalt san e perfect normal.mi-e frica ca ar putea fi carcinom mamar inflamator,dar singurul simptom prezent e aceasta marire exagerata a sanului si culoarea aceea a areolei.este posibil sa fie cancer?la 15 ani?

      Ștergere
  3. imi cer scuze,dar revin cu o alta intrebare.ar putea fi vorba de hipertrofie mamara si ptoza?din ce am inteles,hipertrofia afecteaza de obicei ambii sani,dar se poate si numai unul,iar ptoza in general vine cu aceasta hipertrofie

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua ! Vin si eu cu o intrebare. in urma cu cativa ani am cazut pe niste scari si aveam doar niste dureri la coloana, insa, de 2 ani mi-a aparut un nodul la sanul stang, are aproximativ 5cm, nu ma doare, doar ca imi este frica de ceea ce as putea sa am. Ce ar trebui sa fac? am consultat un medic si mi-a spus ca se datoreaza schimbarilor hormonale prin care trec.Va multumesc anticipat pt timpul acordat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va recomand sa faceti o ecografie sau/ si mamografie (in functie de varsta) la un medic specializat in asa ceva pentru a vedea exact ce aveti. O formatiune care creste si este nedureroasa poate fi ceva mai rau, nu simple modificari hormonale (acelea de obicei sunt dureroase). Nu amanati, pentru ca frica din pacate nu rezolva problema.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru sfat, doamna doctor ! imi voi face curaj si imi voi face niste analize amanuntite. mentionez ca am 19 ani, acea formatiune o am cam de 2 ani, si bineinteles ca s-a marit in timp.Va multumesc !

      Ștergere
  5. Buna seara, am fost dicagnosticata la mamografia pe care am facut-o cu :san drept cu densitate grasoasa, neomogena.Opacitate spiculara 8/13mm, de intensitate mare, in cadranul supero extern.Fara modificari axiliare bilateral.Va rog sa-mi spuneti daca este ceva grav(mentionez ca am alunecat in baie si am cazut pe partea dreapta, coste sub san)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Indiferent de traumatismul dvs anterior, descrierea care a fost facuta la mamografie este suspecta si nu pare a avea legatura cu o modificare determinata de o lovitura. Va trebui sa faceti si ecografie mamara (pentru a vedea leziunea respectiva si daca exista adenopatii in axila) si mai departe se va decide daca trebuie sa faceti biopsie si interventie chirurgicala.

      Sa ne auzim cu bine!

      Dr. Elena Claudia Teodorescu
      Medic primar radiologie si imagistica medicala
      Fondator Donna Medical Center

      http://donna-medicalcenter.ro/

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua, as dori sa va adresez o intrebare! Acum o saptamana am primit o lovitura in piept spre sanul drept in partea de sus , cu o sticla de apa! In urma loviturii mi a aparut o vanataie in locul respectiv si un nodul tare care nu pot spune chiar ca ma doare...am motive sa ma ingrijorez? Multumesc anticipat!!

    RăspundețiȘtergere