Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

marți, 12 februarie 2013

Cancerul de col uterin - analize necesare pentru screening si diagnostic

-->
Sursa foto: superstock.com
Atunci cand cancerul de col uterin este detectat timpuriu, este mult mai probabil ca tratamentul sa fie de succes. Screening-ul periodic pentru cancerul de col uterin si modificari precanceroase la nivelul colului uterin, este recomandat pentru toate femeile peste 21 de ani si ajuta la scaderea riscului de deces din aceasta cauza.

A. Examenele medicale penstru screening-ul cancerului de col uterin:
1. Testul Babes - Papanicolau
In timpul unui test Babes – Papanicolau, medicul ginecolog sau asistenta recolteaza celule din colul uterin si trimite proba la laborator pentru a fi examinata si pentru a identifica eventualele anomalii. Testul Babes – Papanicolau detecteaza celulele anormale de la nivelul colului uterin, inclusiv celulele canceroase si celulele care indica modificari (displazie), cu risc de a dezvolta cancer de col uterin.
Testul Babes – Papanicolau trebuie efectuat anual, ca metoda de diagnosticare precoce a eventualelor afectiuni ginecologice.

2. Testul HPV
Medicul tau ginecolog iti poate recomanda sa faci testul HPV pentru a afla daca esti infectata cu oricare din tipurile de virus HPV, lucru ce poate conduce la dezvoltarea cancerului de col uterin. Testul HPV implica, asemenea testului Babes – Papanicolau, colectarea de celule din colul uterin pentru testarea de laborator. 
 Efectuarea testului HPV nu exclude efectuarea periodica a testului Babes - Papanicolau. Acest test nu este recomandat de obicei femeilor mai tinere de 30 de ani cu rezultate ale testului Babes - Papanicolau in limite normale. Testul HPV poate fi folosit impreuna cu testul Papanicolau in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani pentru a confirma sau infirma daca infectia cu virusul HPV este asociata cu cancerul de col uterin.

-->
B. Examenele medicale pentru diagnosticarea cancerului de col uterin:
Daca ai simptome ale cancerului de col uterin sau/si testul Babes – Papanicolau releva existenta celulelor canceroase, este posibil ca doctorul tau ginecolog sa iti recomande cateva analize suplimentare pentru a confirma diagnosticul:
1. Colposcopie
Colposcopia presupune examinarea colului uterin cu un microscop special (colposcop) pentru a observa celulele anormale. Daca medicul tau identifica zona cu celule neobisnuite, poate recolta un mic esantion pentru a face biopsia.
2. Biopsia
In timpul unei proceduri de biopsie medicul tau ginecolog recolteaza un esantion de celule anormale din colul uterin, folosind instrumente speciale pentru biopsie.
3. Conizatia
Conizatia presupune excizia unui fragment in forma de con din colul uterin. Acest lucru permite o analiza celulelor de la acest nivel.  

C. Examenele medicale pentru a stabili stadiul cancerului de col uterin:
Daca diagnosticul de cancer de col uterin a fost stabilit, vor urma cateva teste suplimentare pentru a determina daca s-a raspandit cancerul si in ce masura (stadializare).
Examenele de stadializare includ:
1. Teste de imagistica, care ii permit medicului sa determine daca tumora s-a extins dincolo de cervix sau nu: 
- ecografia (examinarea ultrasonografica)
- tomografia computerizata (CT)
- rezonanta magnetica nucleara (RMN)
- tomografia cu emisie de pozitroni
2. Examinarea vizuala a vezicii urinare (cistoscopie) si a rectului

Medicul tau va stabili apoi in care din urmatoarele stadii este cancerul de col uterin:
Stadiul I. Cancerul este limitat la colul uterin.
Stadiul II. In acest stadiu, cancerul include colul si uterul, dar nu s-a extins la peretele pelvin sau la partea de jos a vaginului.
Stadiul III. Cancerul este extins dincolo de col si uter, catre peretele pelvin si partea de jos a vaginului.
Stadiul IV. In acest stadiu, cancerul s-a extins la organele din apropiere - vezica urinara sau rect sau s-a extins la alte zone ale corpului - plamani, ficat sau oase.

Un control medical efectuat la timp iti poate salva viata. Programeaza anual controlul ginecologic si examenul Babes – Papanicolau!
Controleaza-te ! Fii sigura ca esti bine !


              Dr. Horatiu Haradja - Medic Specialist Obstetrica - Ginecologie
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Ti-a placut acest articol ? Te rugam apasa LIKE pe butonul de mai jos.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Referinte: http://www.mayoclinic.com/health/cervical-cancer/DS00167/DSECTION=tests-and-diagnosis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu