Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

joi, 28 martie 2013

Top 5 analize esentiale fiecarei femei


"Preventia este mai buna decat vindecarea." - Desiderius Erasmus
           
De ce sunt importante testele de screening ?

Controalele medicale de rutina te pot ajuta sa identifici timpuriu afectiuni precum cancerul, diabetul, afectiunile inimii. Stiu, sunt analize care dau fiori reci oricarei femei, dar care pot fi tratate atunci cand sunt diagnosticate precoce prin intermediul testelor de screening. 
 
Testele de screening de care ai nevoie depind de varsta ta, istoricul familial, starea ta de sanatate si alti factori de risc.

            1. Cancerul la san
            Atunci cand cancerul la san va fi diagnosticat timpuriu, sunt cele mai mari sanse sa poata fi tratat. Cu cat cancerul la san este mai mic, cu atat mai putin probabil este ca afectiunea sa se extinda catre ganglionii limfatici si catre organele vitale, cum ar fi plamanii si creierul. 
            Screeningul prin mamografie
            Mamografia este cea mai buna metoda pana in prezent de a identifica cancerul la san, chiar si atunci cand nu sunt prezente simptome. Rezultatele normale nu exclud complet posibilitatea de a avea cancer la san; medicul tau iti poate recomanda investigatii suplimentare in functie de factorii de risc pe care ii ai- de exempu ecografie mamara.
            Mamografiile sunt recomandate o data pe an pentru femeile care au trecut de varsta de 40 de ani.          

Daca ai varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, medicul tau specialist in afectiuni mamare trebuie sa efectueze o examinare a sanului ca parte a analizelor tale de rutina si preventie, o data la trei ani. Pentru varsta cuprinsa intre 30 si 40 ani medicul tau specialist in afectiuni mamare trebuie sa efectueze o examinare a sanului ca parte a analizelor tale de rutina si preventie, anual. In ambele situatii este posibil sa fie nevoie de o verificare frecventa in cazul in care ai factori de risc suplimentari.          
           
            2. Cancerul de col uterin
            Efectuand testul Babes – Papanicolau in mod regulat, cancerul de col uterin este usor de a fi prevenit. Rezultatele testului pot identifica celulele anormale de pe colul uterin, unele relevand stadii precanceroase; aceestea pot fi indepartate inainte ca ele sa se transforme in cancer. Cauza principala a cancerului de col uterin este infectia cu Virusul Papilloma Uman (HPV).
           
            Screeningul prin testul Babes - Papanicolau
            Testul Babes – Papanicolau este recomandat anual oricarei femei de varsta matura (peste 21 de ani). Este cea mai eficienta metoda de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin, suficient de devreme pentru a putea fi vindecat.

            Vaccinul impotriva HPV
            Vaccinul importiva HPV poate proteja femeile de mai multe tulpini ale virusului, cu toate acestea nu protejeaza impotriva tuturor tulpinilor ce cauzeaza cancer. Mai mult, nu toate cancerele de col uterin se declanseaza de la infectia cu HPV. Este cel mai eficient atunci cand este efectuat pana la varsta de 26 de ani.
           
Testul Babes – Papanicolau reprezinta cea mai eficienta metoda de a diagnostica precoce cancerul de col uterin.

            3. Hipertensiunea arteriala
Pe masura ce inaintezi in varsta, creste riscul de hipertensiune arteriala, mai ales daca esti supraponderala sau daca ai anumite obiceiuri nesanatoase. Tensiunea arteriala poate produce atac de cord sau accidente vasculare cerebrale ce iti pot pune in pericol viata, fara niciun avertisment. Mentinerea sub control a tensiunii arteriale impreuna cu medicul tau internist, iti poate salva viata. De asemenea, scaderea tensiunii arteriale poate preveni, pe termen lung, afectiuni ale inimii si insuficienta renala.
Screening-ul pentru hipertensiune arteriala
Masurarea tensiunii arteriale include doua valori. Prima valoarea (sistolica) este presiunea sangelui in momentul unei batai a inimii. A doua valoare (diastolica) este presiunea intre bataile inimii. Tensiunea arteriala normala a unui adult este pana la valorile 120 / 80. Tensiunii arteriala sau hipertensiunea arteriala se inregistreaza pornind de la valorile 140 / 90. Perioada de pre-hipertensiune este un fel de stadiu de avertizare timpurie. Programeaza controale regulate cu medicul tau pentru a verifica tensiunea arteriala.

            4. Nivelul colesterolului
Colesterol ridicat poate determina formarea placilor de aterom care blocheaza arterele. Placa se poate acumula in decurs de mai multi ani, existand riscul de a cauza un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Tensiunea arteriala, diabetul zaharat si fumatul sunt factori de risc in formarea acestori placi, afectiune numita rigidizarea arterelor sau ateroscleroza. Modificarea stilului de viata si medicamentele pot reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune.

Verificarea colesterolului
Pentru a verifica nivelul colesterolului, va trebui sa faci analize de sange care sa masoare nivelul de colesterol total, colesterolul „rau” LDL, colesterolul „bun” HDL si nivelul trigliceridelor (grasimile din sange). Daca ai varsta mai mare de 20 de ani, este recomandat sa faci aceste analize anual.

            5. Diabetul de tip 2
Diabetul poate provoca afectiuni ale inimii sau ale rinichilor, accident vascular cerebral, slabirea sau chiar pierderea vederii, precum si alte probleme grave. Diabetul poate fi controlat prin dieta, exercitii fizice, pierderea in greutate si medicamente, mai ales atunci cand este diagnosticat timpuriu. Diabetul de tip 2 este cea mai comuna forma a bolii.

Screeningul pentru diabet
Pentru diagnosticarea diabetului zaharat va trebui sa faci analize de sange. Un nivel de zahar din sange de 100 - 125 poate indica pre-diabet, in timp ce un nivel de 126 sau mai mare, poate insemna diabet zaharat. Daca esti sanatoasa si ai un risc normal de a face diabet zaharat, este recomandat sa faci aceste analize o data la trei ani, incepand cu varsta de 45 de ani. Daca ai insa un istoric familial de diabet zaharat, discuta cu medicul tau despre posibilitatea testarii mai devreme.
           
            Unele teste, precum Babes – Papanicolau sau examinarea sanilor, ar trebui sa faca parte din analizele de rutina pentru sanatatea oricarei femei. Alte teste si analize medicale sunt indicate in functie de factorii de risc la care ai fost expusa. Discuta cu medicul tau care sunt testele recomandate sa le faci si la ce interval de timp.

            Testele de screening nu pot preveni o afectiune, dar o pot identifica in stadiu incipient, pentru ca tu sa ai cea mai buna sansa de a o invinge.

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine! 

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ti-a placut acest articol ? Daca da, te rugam apasa LIKE pe butonul de mai jos.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

            Articole referinta: 
http://www.donna-medicalcenter.ro/preventia-la-femei.html
http://women.webmd.com/ss/slideshow-screening-tests-women

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu