Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

marți, 17 septembrie 2013

Ce se intampla dupa diagnosticul de cancer mamar?


O lupta cu cancerul mamar de obicei incepe cu un nodul. Nodulul este gasit fie de doctorul tau in timpul consultatiei senologice (a sanilor), fie prin folosirea unei mamografii sau a altui test imagistic, la sfarsitul zilei fiind pusa in situatia de a face fata diagnosticului. Emotiile si mintea ta vor fi ravasite, avand foarte multe intrebari fara raspuns. 

Informeaza-te

Inainte sa continui pe acest drum, trebuie sa aduni informatii cat mai multe despre diagnosticul tau. Primul pas va fi sa iti faci un dosar in care sa iti pastrezi copii ale tuturor rezultatelor obtinute in urma testelor medicale efectuate. Cand este descoperit in faza incipienta, cancerul nu este o sentinta la moarte, ci o lupta cu sanse mari de izbanda. De aceea pastrarea informatiilor iti va oferi o imagine de ansamblu pentru a lua cele mai bune decizii in tratarea cancerului mamar.

Diagnosticul initial

Diagnosticul tau initial vine din rezultatul investigatiilor. Mamografia sau ecografia mamara il vor alerta pe medicul tau asupra unor modificari la nivelul sanilor. Din fericire 80% dintre noduli sunt benigni. In restul de 20% din cazuri, biopsia mamara va stabili diagnosticul cu certitudine. Urmatorul pas este aflarea stadiului in care se afla cancerul, fapt ce il va ajuta pe medic sa aleaga cele mai bune optiuni de tratament pentru tine. Testele si procedurile pentru determinarea stadiului pot include, pe langa mamografia si ecografia mamara initiale:
-       Analize de sange;
-       RMN mamar;
-       Scintigrafie osoasa;
-       CT torace si abdomen.
Nu toate pacientele au nevoie de aceste teste. Doctorul tau le va alege pe cele potrivite pentru tine.

Ce urmeaza dupa diagnostic?

Dupa diagnosticare urmeaza o discutie cu doctorul tau pentru a decide care este tipul de tratament potrivit pentru a combate cancerul. Aceasta este o perioada puternic incarcata emotional: vei pune in balanta efectele pe care tratamentul il va avea asupra ta, dar mai ales ce se va intampla daca vei alege sa nu faci nimic. Trebuie sa te gandesti doar la tine, sa pui intrebari si sa inveti care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faci.
In cazul in care vei face chimioterapie nu trebuie sa te gandesti ca va fi rau, trebuie sa ai incredere in tine si vei putea depasi fiecare moment. Trebuie sa ai incredere ca te vei vindeca dupa radiatii si operatie. Fii sigura ca ai in tine puterea de a duce la bun sfarsit tratamentul. Cauta in cei dragi iubire, motivatie si confort. Orice vei alege sa faci, nu te astepta la o sentinta sumbra. Uita de statistici, tu nu esti o statistica!
Dupa diagnosticul de cancer mamar trebuie sa te astepti ca vei fi schimbata. Vei sti cat de puternica poti sa fii si cat de rezistenta trebuie sa fii. Corpul tau va avea nevoie de mai multa atentie si este posibil sa arati diferit fata de perioada dinaintea diagnosticului. Este posibil ca schimbarea sa nu fie usor de observat nici de cei mai apropiati prieteni, dar tu vei sti diferenta. Cel mai important lucru este sa accepti ca schimbarea este buna si desi ai fost trecuta prin foc, esti o invingatoare. 

Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar radiologie si imagistica medicala  
Dr. Monica Aura Manaila - Medic primar radiologie si imagistica medicala

Donna Medical Center - Centru de excelenta in depistarea precoce a cancerului mamar
------------------
Articole referinta:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu