Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 29 august 2012

9 simptome ale cancerului de san pe care trebuie sa le stii

-->
Stim ca la nivel European, o femeie din noua va dezvolta cancer de san de-a lungul vietii. Stim ca in Romania, anual, 1% dintre femei primesc diagnosticul de cancer la san, ceea ce inseamna aproximativ 6.000 de noi cazuri in fiecare an. Cu toate acestea, 2/3 dintre femeile din Romania nu accepta semnalele si simptomele cancerului de san si vin la medicul specialist cand tumoarea este in stadiu avansat (stadiile III si IV). Din pacate, in marea majoritate a acestor cazuri, se impune efectuarea unei interventii cu impact mare asupra psihicului pacientelor: mastectomia totala.

Stii insa care este vestea buna? Cancerul de san este una dintre tumorile cu o evolutie lenta. Asta inseamna ca de la declansare si pana la aparitia efectiva a unei tumori de 1 cm diametru, pot trece chiar si 10 ani.

Ce inseamna acest lucru pentru tine? Timp pretios. Atunci cand este diagnosticat devreme, in faza incipienta, cancerul de san poate fi tratat.

Cum poti sa te asiguri ca esti bine? Autoexaminarea lunara, ecografia mamara/ mamografia  si consultul specializat periodic iti pot asigura linistea psihica si o diagnosticare timpurie a oricarei afectiuni a sanilor. De cele mai multe ori, este ceva banal, dar trebuie sa fii sigura de aceasta si sa discuti cu medicul tau specialist de fiecare data cand la nivelul sanilor apare ceva care te nelinisteste.

Cand trebuie neaparat sa consulti un medic specialist? Cateva semne si simptome sunt sugestive pentru diagnosticul de cancer de san. Atunci cand acestea apar, este recomandat sa consulti un specialist in cel mai scurt timp. Trebuie doar sa fii atenta la corpul tau si la semnalele pe care ti le transmite.

Care sunt simptomele cancerului de san?
- Nodul palpabil nedureros cu suprafata neregulata, dura (cel mai frecvent), cu limite sterse.
- Cresterea asimetrica a consistentei sanului - in totalitate sau intr-o portiune.
- Deformari ale unui san.
- Retractia mamelonului sau/ si retractia pielii la nivelul unei zone a sanului. Incretitura, aspectul de “coaja de portocala” al pielii, o gropita sau “infundarea” sanului pot fi semne ale cancerului.
- Roseata (eritem) sau ulceratie a mamelonului.
- Roseata (eritem) sau ulceratie tegumentara.
- Adenopatii axilare de aceeasi parte, nedureroase.
Cresterea ganglionilor in regiunea axilara (zona de legatura dintre trunchi si membrele superioare), poate fi semnul unui cancer de san.
- Scurgeri mamelonare (mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore).
Secretiile care apar la nivelul mamelonului, in afara perioadei de alaptare, si sunt galbene, verzi, maro, sanghinolente sau incolore pot indica o afectiune. Descrie-i medicului tau specialist cat mai in detaliu cum sunt aceste secretii si descopera din timp care este cauza lor.
- Durere la nivelul sanilor. Extrem de rar se intampla ca durerea unui san sa fie semn al cancerului de san. In general cancerul de san nu este dureros.

Fii atenta la semnele corpului tau si nu uita: cancerul la san descoperit precoce poate fi tratat in proportie de peste 90%, iar operatia este conservatoare  (se scoate numai portiunea bonava)!

Controleaza-te ! Fii sigura ca esti bine !

Dr. Claudia Elena Teodorescu
Donna Medical Center
Centru de excelenta in diagnosticarea patologiei mamare si ginecologice

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

CITESTE SI --> Cancerul de san poate fi prevenit?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ai intrebari sau neclaritati ? Lasa un comentariu mai jos !
Ti-a placut acest articol ? Apasa pe butonul like sau recomanda-l unei persoane dragi!

3 comentarii:

  1. Buna ziua!
    In urma repetarii mamografiei mi s-a spus ca am microcalcificari difuz distribuite dar si grupate in focare( sunt la ambii sani).
    Concluzii: ACR BI-RADS 4.0

    Recomandari: consult chirurgical,punctie biopsie pentru diagnostic histopatplogic de la nivelul focarelor de microcalcificari.
    Mentionez ca am si mastoza fibrochistica bilaterala.
    Va rog sa-mi spuneti daca la clinica dv. se face acest tip de biopsie si cat de sigura este( sa dea un diagnostic corect)? Daca nu, poate stiti unde , la noi in tara se poate face aceasta punctie biopsie.Astept un raspuns.
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!

      Ar trebui in primul rand comparat cu mamografii anterioare - daca aveti. Daca nu exista modificari, atunci probabil ca pot fi urmarite. Mastoza chistica poate sa dea chiar ea microcalcificari bilaterale. Dar poate exista si un focar de microcalcificari sau mai multe suspecte.

      Cazul tine de lucruri foarte subtile si greu de interpretat, asa ca nu pot sa va fac o recomandare corecta doar dupa ce mi-ati spus.

      Pentru o parere corecta, ar trebui sa vad mamografia si mamografiile anterioare.

      Va multumesc,

      Dr. Elena Claudia Teodorescu
      Medic primar radiologie si imagistica medicala
      Fondator Donna Medical Center

      http://donna-medicalcenter.ro/

      Ștergere
  2. Buna ziua! am fost operata si diagnosticata acum doi ani de cancer la san.mi sa scos doar nodulul,iar acum pe locul operatiei mi au aparut alti cinci noduli,toti sunt duri si mobili.intrebarea mea este,poate sa fie o recidiva locala cu asa multi noduli? la recidiva locala nu apare doar unul ?va multumesc,pt un eventual raspuns.

    RăspundețiȘtergere