Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 19 septembrie 2012

5 lucruri despre cancerul ovarian pe care fiecare femeie trebuie sa le stie

-->
1. Testele ce pot detecta cancerul ovarian

Exista cateva teste care pot ajuta in diagnosticarea timpurie a cancerului ovarian.

Examinarea pelvina
Examinarea pelvina este efectuata de specialistul ginecolog si are un rol extrem de important in medicina preventiva, ajutand la diagnosticarea precoce a cancerului. Este un examen fizic realizat de medic, ce ii permite acestuia sa evalueze dimensiunea, consistenta si pozitia organelor pelvine feminine, inclusiv a ovarelor si sa detecteze eventualele nereguli sau semne ale bolii.
Examinarea pelvina trebuie facuta o data la 6 luni sau la recomandarea specialistului.

Ecografia transvaginala
Ovarele se vizualizeaza atat la ecografia transabdominala, cat si la cea transvaginala. Ecografia transvaginala permite vizualizarea lor in 80% din cazuri si apreciaza mult mai bine structura ovarelor si a uterului. Ecografia transvaginala nu foloseste raze X, practic expunerea la radiatii fiind inexistenta. Trebuie efectuata ori de cate ori iti recomanda specialistul ginecolog.

Testul de sange – markerul tumoral ovarian CA125
Testul de sange CA125 identifica nivelurile crescute de proteine CA125, ce pot indica prezenta cancerului ovarian. Cu toate acestea, există mulți factori care pot influenta nivelul proteinelor CA125. Discuta cu medicul tau despre ingrijorarile si simptomele tale si stabiliti impreuna daca trebuie sa faci un astfel de test.

2. Cele mai multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat

Simptomele timpurii sunt adesea foarte subtile, multe paciente fiind diagnosticate cu cancer ovarian atunci cand boala a ajuns in stadiul III sau IV. Majoritatea femeilor cu cancer ovarian are cel putin un simptom al bolii in anul anterior diagnosticului, dar asta indica faptul ca este deja raspandit. Pentru a identifica posibilele modificari la nivelul ovarelor, este extrem de important sa faci examinarea pelvina in mod regulat.
Balonare, dureri abdominale sau de spate, pierderea poftei de mancare sau senzație de plin rapid, schimbari in obiceiurile de mers la toaleta, scadere in greutate inexplicabila sau crestere, indigestie sau arsuri la stomac si oboseala pot fi semne de cancer ovarian. In timp ce aceste simptome pot fi parte din viața de zi cu zi, este important pentru a consulta medicul tau daca acestea sunt neobisnuite pentru tine și persista.

3. Chiar daca nu ai un istoric familial de cancer ovarian, poti face aceasta boala

Istoricul de cancer ovarian in familie creste riscul de a dezvolta aceasta boala, cu toate acestea, 90% - 95% din toate cazurile de cancer ovarian apar la femeile care nu au un istoric familial.
Cancerul ovarian poate aparea la orice femeie, dar riscul creste la femeile de peste 50 de ani.

4. Este important sa consulti un specialist oncolog ginecolog

Este important sa mergi regulat la control ginecologic, chiar daca nu ai niciun simptom.
Daca esti suspectata de a avea cancer ovarian, trebuie sa consulti un specialist oncolog ginecolog. Cercetarile arata ca rata de supravietuire pentru cancerul ovarian este mai mare atunci cand femeile sunt sub observatia unui specialist oncolog ginecolog.

5. Nimeni nu cunoaste corpul tau mai bine decat tine

In afara de controalele regulate de rutina, trebuie sa iti cunosti foarte bine propriul corp si ceea ce este normal pentru tine, astfel incat sa poti recunoaste orice modificare ce apare.

Daca oricare din simptomele nespecifice ale cancerului ovarian apare si persista, este important sa te programezi cat mai curand la un specialist. Daca esti in continuare ingrijorata de un simptom persistent, este in regula sa ceri o a doua parere – second opinion. Ai incredere in instinctele tale si in ceea ce iti spune organismul.


Dr. Madalina Gheorghe
Medic primar obstetrica – ginecologie la Donna Medical Center
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sustine si tu lupta femeilor impotriva cancerului ovarian! Poarta insigna simbol la fotografia de pe Facebook. Apasa pe butonul de mai jos!

-->
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sursa articol: http://canceraustralia.nbocc.org.au/ovarian-cancer/about/5-things-women-should-know-about-ovarian-cancer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu