Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 10 septembrie 2012

Afla care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin



Sursa foto: Colourbox.com
In Romania, cazurile de cancer de col uterin sunt ingrijorator de numeroase. Statisticile de la Ministerul Sanatatii ne arata ca in fiecare an peste 3.000 de romance sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, aceasta boala reprezentand prima cauza de mortalitate la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. Din pacate suntem primii in Europa atat ca incidenta, cat si ca mortalitate.

Fiecare dintre noi trebuie sa stie care sunt factorii de risc ce cresc sansele de a dezvolta cancer de col uterin. Asta ne ajuta sa ne concentram atentia asupra factorilor pe care ii putem modifica sau evita (cum ar fi fumatul sau infectia cu virusul HPV). Mai mult de atat, este important sa cunoastem si factorii de risc pe care nu ii putem modifica (cum ar fi varsta si istoricul familial), pentru a ne face periodic testul Papanicolau si a putea diagnostica precoce orice modificare la nivelul celulelor din colul uterin.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?
1. Infectia cu virusul papilloma uman (HPV)
Este cel mai important factor de risc. HPV este un grup de mai mult de 100 de virusuri inrudite; diferite tipuri de HPV determina verucile de pe diferite parti ale corpului – maini, picioare, de la nivelul buzelor sau al limbii – alte tipuri pot cauza negii care apar in zona organelor genitale. Exista insa anumite tipuri de HPV cu grad ridicat de risc pentru cancer. Aproximativ doua treimi din toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV 16 si 18.

Infectia cu HPV este comuna, iar în majoritatea cazurilor organismul este capabil de a elimina infectia pe cont propriu. Cu toate acestea, uneori infectia nu dispare și devine cronica. O infectie cronica, mai ales atunci cand este cu grad ridicat de risc, in cele din urma poate provoca cancerul de col uterin.

Testul Papanicolau cauta schimbari in celulele de col uterin cauzate de infecția cu HPV. Testul HPV poate fi facut atunci cand obtinem un rezultat anormal al testului Papanicolau. Daca testul gaseste un tip de risc ridicat de HPV, aceasta poate insemna ca vom avea nevoie de o evaluare completa, cu o procedură de colposcopie. Desi nu exista in prezent niciun leac pentru infectia cu HPV, exista modalitati de a trata negii si a stopa cresterea celulelor anormale care cauzează HPV.

Chiar daca ai fost diagnosticata cu o infectie cu virus HPV, vestea buna stii care este? Majoritatea femeilor cu acest virus nu dezvolta un cancer. Medicii cred ca trebuie sa apara si alti factori pentru ca sa se dezvolte cancerul. Printre acestia se numara:

2. Fumatul

Femeile care fumeaza sunt aproximativ de doua ori mai expuse decat cele non-fumatoare de a face cancer de col uterin. Fumatul expune organismul la mai multe substante chimice cauzatoare de cancer care afecteaza alte organe decat plamanii. Aceste substante nocive sunt absorbite prin plamani și transportate prin fluxul sanguin in intreg organismul. A fost gasit tutun in mucusul cervical al femeilor care fumeaza. Cercetatorii cred ca aceste substante deterioreaza ADN-ul celulelor colului uterin, contribuind la dezvoltarea cancerului de col uterin. Fumatul, de asemenea, face ca sistemul imunitar sa fie mai puțin eficace in lupta impotriva infecțiilor cu HPV.

3. Imunosupresie

Virusul imunodeficientei umane (HIV), virusul care provoaca SIDA, dauneaza sistemului imunitar al organismului si plaseaza femeile la risc mai mare de infectie cu HPV. Acest lucru poate explica riscul crescut de cancer de col uterin la femeile cu SIDA. De asemenea, oamenii de stiinta cred ca sistemul imunitar este important in distrugerea celulelor canceroase, incetinirea ritmului de creștere si raspandirea lor. Un alt grup de femei cu risc de cancer de col uterin sunt cele care iau medicamente pentru a suprima raspunsul sistemului imunitar care ataca propriile celule sau organe, vazandu-le ca fiind straine sau cele care au avut un transplant de organe.

4. Infectia cu Chlamydia

Chlamydia este un fel relativ comun de bacterii care pot infecta sistemul de reproducere. Infectia cu Chlamydia poate provoca inflamatii pelvine, ceea ce duce la infertilitate. Unele studii au observat un risc mai mare de cancer de col uterin la femeile ale caror analize de sange indică semne de infectie cu Chlamydia, actuale sau trecute (comparativ cu femeile cu rezultate normale de testare). In majoritatea cazurilor, infectia cu Chlamydia nu cauzeaza niciun simpton. Astfel, o femeie poate sa nu stie ca ea este infectata, cu exceptia cazului in care este testata pentru infectia cu Chlamydia sau se prezinta la examenul pelvin.

5. Dieta

Femeile cu diete sarace in fructe si legume pot avea un risc crescut de cancer de col uterin. De asemenea, femeile supraponderale sunt mult mai susceptibile de a dezvolta adenocarcinom de col uterin.

6. Contraceptivele orale (anticonceptionalele)

Exista cercetari care sugereaza ca riscul de a dezvolta cancer de col uterin creste daca o femeie ia contraceptive orale, iar riscul scade dupa ce se opreste tratamentul. Intr-un studiu, riscul de cancer de col uterin a fost dublat la femeile care au luat pilule anticonceptionale mai mult de 5 ani, dar riscul a revenit la normal dupa 10 ani de cand au fost intrerupte. Trebuie sa discuti cu medicul tau despre beneficiile si riscurile in utilizarea contraceptivelor orale, pentru a alege cea mai potrivita metoda contraceptica pentru tine.  

7. Utilizarea dispozitivului intrauterin

Un studiu recent a constatat ca femeile care au folosit vreodata un dispozitiv intrauterin au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin. Efectul asupra riscului a fost observat chiar și la femeile care au avut un dispozitiv intrauterin pentru mai puțin de un an, iar efectul protector a ramas chiar si dupa ce s-a renuntat la dispozitiv.

Utilizarea unui dispozitiv intrauterin poate reduce, de asemenea, riscul de cancer endometrial. Cu toate acestea, exista si unele riscuri. Inainte de a lua orice decizie, discuta cu medicul tau ginecolog despre potentialele riscuri si beneficiile utilizarii dispozitivelor intrauterine.  

8. Istoricul familial de cancer de col uterin

In cazul in care mama sau o sora a avut cancer de col uterin, sansele de a dezvolta boala sunt 2 sau 3 ori mai mari decat in ​​cazul in care nimeni din familie nu a avut. Unii cercetatori cred ca aceasta tendinta familiala este cauzata de o afectiune mostenita care face unele femei mai putin capabile de a lupta impotriva infectiei cu HPV decat altele.

Un factor de risc este ceva care schimba sansa de a dezvolta o boala, cum ar fi cancerul. Mai multi factori de risc cresc sansa de a face cancer de col uterin. Cu toate acestea, exista femei cu acesti factori de risc, care nu dezvolta cancer de col. Pentru a fi sigura de asta, trebuie insa sa mergi periodic la examenul ginecologic si sa faci testul Babes Papanicolau.

Articol sursa: http://www.cancer.org/Cancer/CervicalCancer/MoreInformation/CervicalCancerPreventionandEarlyDetection/cervical-cancer-prevention-and-early-detection-cervical-cancer-risk-factors

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu