Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 3 septembrie 2012

Exista legatura intre cancerul de san si cancerul ovarian?

-->
Sursa foto: Garo/ Phanie/ Rex Features
Dupa o operatie pentru cancer de san, ultimul lucru pentru care ar vrea sa isi faca griji Catalina, 5o de ani, este cancerul ovarian. Ea face parte dintr-o grupa de femei cu o incidenta crescuta a mutatiilor genetice care cresc riscul de cancer de san si de cancer ovarian. Dupa ce testul pentru gena cancerului de san  BRCA2 a iesit pozitiva, Catalina a avut o interventie chirurgicala preventiva, pentru a elimina ambii sani, ovarele si trompele uterine (cele care fac legatura intre ovare si uter). Toate acestea, datorita riscului foarte mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer.

3 ani mai tarziu, Catalina nu are regrete. Bufeurile de caldura generate de eliminarea ovarelor palesc in fata riscurilor si anxietatii, prin care ar fi trebuit sa treaca in fiecare zi fara aceasta interventie chirurgicala preventiva.

 “Am vrut sa simt ca preiau controlul asupra cancerului si nu ma conformez sa astept sa imi cada si celalalt pantof” spune Catalina.

Ca mii de alti supravietuitori ai cancerului, Catalina are sindromul ereditar al cancerului de san si ovarian. Pentru cele mai multe femei exista riscul de cancer ovarian, doar pentru ca membri ai familiei au avut cancer ovarian sau cancer de san. Un istoric familial semnificativ implica rudele apropiate: parintii, fratii si surorile, matusile, unchii sau bunicii.

In cazul in care doua sau mai multe rude au avut cancer de san sau ovarian, pacientele se confrunta cu un risc de patru ori mai mare de a face cancer ovarian decat alte femei, mai ales ales daca acestea au fost diagnosticate inainte de varsta de 50 de ani. In cazul in care cancerul de san a fost descoperit inainte de 40 de ani, riscul este de sapte ori mai mare.

Femeile cu un istoric familial in ambele tipuri de cancer, pot avea o mutatie in una din cele doua gene: BRCA1 sau BRCA2. Femeile cu BRCA1 au o sansa de 39% de a face cancer ovarian in timpul vietii lor, iar cele cu BRCA2, o șansă de 11%.  Femeile care nu au aceste mutatii genetice au numai 1-2% risc de a dezvolta un cancer ovarian.

Este important să reții că doar aproximativ 5% din femei au mutatii BRCA, dar ereditatea este suspectata până la un sfert din toate cazurile de cancer de san si ovarian.

Care sunt simptomele cancerului ovarian ?

În general, sansele de a avea cancer ovarian sunt mult mai mici decât riscul de cancer de san. Una din opt femei va fi diagnosticata cu cancer de san in timpul vietii, în timp ce doar una din 68 va avea cancer ovarian.

Daca este depistat precoce (inainte ca boala sa se raspandeasca dincolo de ovare), sansele de supravietuire pentru cancer ovarian sunt peste 90%. Din păcate, depistarea precoce este rara, doar un sfert din cazuri fiind descoperite timpuriu. Spre deosebire de cancerul de san, cancerul ovarian nu are semne distinctive de avertizare timpurie. Simptomele sale sunt adesea confundate cu cele ale multor altor afectiuni. Simptomele pot include:

- Dureri abdominale
- Balonare sau disconfort care continua si se agraveaza
- Greață, indigestie sau gaze
- Urinare frecventă, constipație sau diaree
- Sângerare vaginala in afara menstruatiei
- Pierderea în greutate sau creștere în greutate
- Dificultăți de respirație

 Cum putem sa depistam cancerul ovarian ?

1. Examenul ginecologic efectuat de doua ori pe an este susceptibil de a detecta tumorile ovariane in stadii tarzii.

2.  Ecografia transvaginala efectuata o data pe an ne poate arata aparitia unei formatiuni tumorale ovariene ce poate fi banuita a fi maligna.

3. Markerul pentru cancerul ovarian (antigen CA125). Daca rezultatele sunt suspecte, RMN-ul ne poate ajuta sa identificam prezenta tumorii si extensia sa la nivelul altor organe abdominale.
Doar biopsia poate confirma diagnosticul de cancer ovarian.

Nu uita, daca ai un risc crescut de a face cancer ovarian sau de san, asta nu inseamna neaparat ca il vei face. Trebuie insa sa faci tot ce iti sta in putere pentru a preveni. Mergi periodic la medicul tau ginecolog.



Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
Ai intrebari sau neclaritati ? Lasa un comentariu mai jos !
Ti-a placut acest articol ? Apasa pe butonul like sau recomanda-l unei persoane dragi!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Nota noastra: Numele pacientei a fost modificat din dorinta acesteia.
Sursa articol: breastcancer.about.com/lw/Health-Medicine/Conditions-and-diseases/Ovarian-and-Breast-Cancer-Link.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu