Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 1 octombrie 2012

Cancer san - tratament

-->
Sursa foto: thirdage.com
Cancer san - tratament

Dupa ce cancerul de san a fost diagnosticat, echipa medicala va recomanda un tratament. Planul de tratament se va baza pe: 
- tipul de cancer de san pe care pacienta il are; 
- marimea, gradul și caracteristicile biologice ale tumorii; 
- starea de sanatate generala a pacientei.

Exista cinci optiuni standard de tratament:
- chirurgie si radiatii (de obicei utilizate pentru controlul local al cancerului mamar in cadrul sanului si a ganglionilor limfatici)
- chimioterapie, terapii biologice si hormonale (de obicei folosite pentru controlul potentialei boli in restul corpului).

1. Interventia chirurgicala
Obiectivele principale ale tratamentului prin chirurgie sunt de a elimina tesutul tumoral si de a il analiza pentru a determina tipul, faza, marimea, statusul hormonal si posibilele metastaze. Prioritatea chirurgului in cadrul unei astfel de interventii este prevenirea reaparitiei cancerului de san. In functie de marimea tumorii si locatie, se decide tipul de interventie chirurgicala: mastectomie sau operatie conservatoare (excizie sectoriala). Daca este aleasa mastectomia, reconstructia sanului/ sanilor poate fi de asemenea o optiune.

Chirurgia de diagnostic se face pentru a confirma prezenta cancerului de san si daca este raspandit. Procedurile includ biopsia excizionala a tumorii si eliminarea nodului limfatic santinela cu biopsia sa. 

2. Radiațiile
ADN-ul este codificarea care serveste ca programare pentru toate procesele corpului si caracteristicile sale. Celulele canceroase cresc intr-un mod neorganizat și necontrolat, ca urmare a unei functionari anormale in ADN. Radioterapia actioneaza prin provocarea unor daune severe ADN-ului anormal, perturband semnalele de crestere si prevenind diviziunea celulara. Celulele sanatoase care inconjoara cancerul pot supravietui radiatiei, cu unele efecte secundare. Tehnologia de radiatie este in proces continuu de imbunatatire, devenind din ce in ce mai bine directionata si eficienta.

Exista doua tipuri principale de radioterapie:
- radioterapia externa (cu fascicul extern) foloseste un aparat care genereaza radiatiile si le transmite direct spre zona cu cancer;
- radioterapia interna (cu fascicul intern) foloseste substante radioactive introduse in interiorul sau langa formatiunea tumorala. 

3. Chimioterapia
Cancerul este o crestere necontrolata a celulelor, iar obiectivul chimioterapiei este de a opri aceasta crestere. Chimioterapia este considerata tratament sistemic, deoarece, precum cancerul metastatic, merge peste tot in sistemele corpului. Chimioterapia este folosita pentru a distruge celulele canceroase si a preveni reaparitia lor. Poate fi folosita in toate stadiile de cancer de san, in majoritatea cazurilor fiind utilizata pentru cancerele in stadiile 2, 3 si 4.

Tipuri de chimioterapie:
- Adjuvanta sau neoadjuvanta
- Cu celule stem si transplant de maduva osoasa

Perioada de chimioterapie poate implica:
- Reactii adverse (greata, varsaturi, oboseala, pierderea parului)
- Teste de sange frecvente – hemograma completa
- Transfuzii de sange
- Teste pentru markeri tumorali

4. Terapia biologica
Terapia biologica inseamna un tratament antitumoral ce utilizeaza actiunea mecanismelor naturale de aparare ale organismului impotriva tumorii si / sau substante implicate in diferentierea, proliferarea si activitatea celulelor imune. Cea mai utilizata este imunoterapia cu Interferon sau Interleukine.

5. Terapia hormonala
De cele mai multe ori, cancerul de san este dependent de estrogen pentru a se dezvolta. Terapia hormonala anti-estrogen „infometeaza” celulele tumorale care au nevoie sa creasca, ducand la moartea celulei canceroase. Acest tip de terapie poate fi utilizat inainte de interventia chirurgicala sau concomitent cu radioterapia. Pentru a preveni reaparitia cancerului, uneori este necesar ca pacienta sa urmeze un tratament hormonal timp de cinci ani dupa ce a terminat tratamentul primar.

-->

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in medicina
Competenta in Senologie imagistica (Mamografie, Ecografie mamara, IRM mamar)
Competenta in Ecografie
Membru fondator al Societatii Romane de Imagistica Sanului

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

CITESTE SI --> Ce dieta ar trebui sa urmezi daca ai fost diagnosticata cu cancer la san?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ai intrebari sau neclaritati ? Lasa un comentariu!
Ti-a placut acest articol ? Apasa pe butonul like de mai jos!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Sursa articol: http://breastcancer.about.com/od/treatments/a/treatment_ov.htm



Un comentariu:

  1. Desigur, aceasta este terapia/ tratament standard.Exista si alte lucruri ce pot ajuta :
    http://tratamenteanticancer.wordpress.com/2013/04/17/cancer-san-mamar/

    RăspundețiȘtergere