Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 12 noiembrie 2012

Cand sa mergi la medicul Endocrinolog?

-->
Sursa foto: thyroidfoundation.org
Cand sa mergi la medicul Endocrinolog?

Sistemul endocrin are un rol extrem de important in buna functionare a organismului. Este compus dintr-o retea de organe si glande responsabile pentru producerea, stocarea si secretia de hormoni care ajuta la mentinerea si controlul functiilor vitale ale organismului, precum cresterea, reproducerea si nivelul de energie. Este foarte important sa urmaresti semnele si simptomele care pot indica prezenta unei afectiuni endocrinologice si sa discuti cat mai curand cu medicul tau endocrinolog, in cazul in care acestea apar.

Exista mai multe boli ale sistemului endocrin, care rezulta din disfunctionalitati ale acestui sistem complex. Iata cateva dintre cele mai intalnite afectiuni si simptomele lor. Daca unul dintre simptomele de mai jos apare si persista, trebuie sa mergi la medicul endocrinolog cat mai curand posibil pentru a afla care sunt cauzele.

1.         Diabetul
Una dintre cele mai raspandite boli ale sistemului endocrin, diabetul zaharat este o afectiune in care pancreasul nu produce o cantitate suficienta a hormonului insulina sau organismul nu utilizeaza in mod eficient insulina pe care o produce. Deoarece insulina este esentiala in a ajuta organismul sa transforme zaharurile si amidonul in energie necesara, pot exista consecinte grave in cazul in care diabetul este lasat nediagnosticat si netratat.

Diabetul – simptome:
- Sete excesiva sau foame excesiva
- Oboseala
- Urinare frecventa
- Greata si varsaturi
- Pierderea in greutate inexplicabila sau cresterea
- Modificari ale vederii


2. Sindromul ovarelor polichistice(SOP)
Sindromul ovarelor polichistice este de asemenea o boala comuna a sistemului endocrin, care afectează intre 7% și 10% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 45 de ani. Acest sindrom este o afectiune asociata cu simptome ale menstruatiei neregulate, excesul de hormoni de sex masculin, precum si acnee si dificultatea de a ramane insarcinata. Ele au un risc marit de complicatii metabolice cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala.

Sindromul ovarelor polichiste (SOP) – simptome:
- Perioade menstruale neregulate sau absente
- Infertilitate
- Cresterea in exces a parului facial sau de pe corp
- Subtierea parului de pe scalp
- Probleme cu greutatea corporala
- Probleme ale tenului: acnee pe fata, piept si spate;  pigmentarea si ingrosarea pielii in jurul gatului, abdomenului, axilei
 

3.         Tulburari tiroidiene
            Hormonii tiroidieni, hormoni produsi de glanda tiroida, influenteaza aproape toate organele corpului. Problemele cu glanda tiroida includ hipertiroidie (cantitate prea mare de hormoni tiroidieni), hipotiroidism (cantitate prea mica de  hormoni tiroidieni), noduli tiroidieni, cancer tiroidian.

Hipertiroida – simptome:
- Diaree
- Dificultati de adormire
- Oboseala
- Gusa (marirea glandei tiroide)
- Intoleranta la caldura
- Nervozitate si trecerea cu usurinta de la o stare de spirit la alta
- Batai rapide ale inimii (tahicardie) sau palpitatii (batai neregulate)
- Scadere inexplicabila in greutate
- Slabiciune (pierderea puterii)

Hipotiroidismul – simptome:
- Intoleranta la frig
- Constipatie
- Parul uscat
- Oboseala
- Gusa (marirea glandei tiroide)
- Dureri musculare si articulare
- Lipsa perioadelor menstruale
- Incetinirea ritmului cardiac
- Umflarea fetei
- Cresterea inexplicabila in greutate


4.         Osteoporoza
Osteoporoza apare atat la femei, cat si la barbati, desi sansa ca femeile sa dezvolte aceasta boala este de patru ori mai mare. Este o afectiune in care oasele devin fragile si mai predispuse la rupere. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv o scadere a hormonului estrogen(in timpul menopauzei la femei )sau o scadere a nivelului de testosteron la barbati (odata cu inaintarea in varsta). Deoarece osteoporoza de multe ori nu are simptome evidente, este adesea lasata nediagnosticata pana cand persoana afectata sufera o fractura sau ruperea unui os in timpul unui traumatism minor sau cand apar dureri importante osoase intr-un stadiu avansat al bolii.

Osteoporoza – simptome:
- Dureri de spate, cauzate de o vertebra fracturata sau tasata
- Pierderea de inaltime de-a lungul timpului
- O incovoiere a spatelui
- Fractura osoasa produsa de un traumatism minor

Nu uita, daca unul dintre aceste simptome apare si persista, discuta imediat cu medicul tau endocrinolog pentru a identifica cauza si a diagnostica, daca este cazul. Lasate netratate, afectiunile endocrinologice pot avea efecte grave asupra bunei functionari a organismului.



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
Ti-a placut acest articol? Apasa pe butonul like de la jos!
             _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sursa articol: www.hormone.org/endocrine_system_diseases.cfm 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu