Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 1 mai 2013

Cancerul la san in cazul femeilor tinere



Mamograf Donna Medical Center

Studiul publicat la sfarsitul lunii februarie 2013 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, arata ca in ultimele 3 decenii, numarul cazurilor de cancer la san in stadiu avansat la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani este in crestere.
Incidenta a crescut de la 1,53 / 100.000 de femei in 1976, la 2,9 / 100.000 de femei tinere in 2009. Desi aceste statistici pot fi ingrijoratoare, cercetatorii atentioneaza ca trebuie sa avem in vedere faptul ca populatia de femei tinere a crescut in aceasta perioada.
Un motiv important de ingrijorare pentru cercetatori este faptul ca in momentul diagnosticarii acestor cazuri, cancerul era deja raspandit catre organele apropiate (precum plamani sau ficat), fapt ce reduce cu mult sansele de supravietuire.

Cum sunt afectate femeile tinere de rezultatele acestui studiu?
Tinerele nu trebuie sa se alarmeze cu privire la rezultatele acestui studiu. Este foarte important insa ca ele sa nu respinga gravitatea acestui tip de cancer.
Cancerul la san la femeile cu varsta mai mica de 40 nu este comun. Aproximativ 7% din toate cazurile de cancer de san apar la femeile cu varsta pana in 40 de ani.
Pentru femeile tinere cu risc ridicat de a dezvolta aceasta afectiune, studiul serveste in primul rand ca un semnal de alarma pentru ca ele sa inteleaga importanta screening-ului pentru cancerul la san si a controalelor regulate.

Rezultatele studiului sugereaza ca femeile tinere care nu au un risc ridicat de cancer la san ar trebui sa faca mamografii de rutina sau alte teste imagistice?
Nu, in niciun caz. Mamografiile sunt recomandate ca metoda de screening a cancerului la san pentru femeile cu varsta peste 40 de ani. Exista cazuri in care mamografiile pot fi recomandate de medicii specialisti mai devreme de aceasta varsta, atunci cand pacienta are un risc ridicat de a dezvolta cancer la san la varsta mai tanara (are mama sau sora cu cancer mamar la varsta tanara sau are prezente genele pentru cancer mamar BRCA1 sau BRCA2).


Autoexaminarea sanilor ajuta?
Este important ca orice femeie sa stie cum arata si cum se simt sanii ei in mod obisnuit. Astfel, atunci cand va observa ceva ce nu exista inainte, va sti sa se adreseze medicului specialist. De cele mai multe ori, schimbarile ce intervin mai ales premenstrual sunt normale si benigne, dar acest lucru trebuie confirmat de un specialist in urma consultatiei specializate.
Autoexaminarea este recomandata sa se faca lunar, dupa menstruatie, cand sanii nu mai sunt durerosi si tumefiati, astfel incat sa nu creeze disconfort.

Simptomele cancerului la san in cazul femeilor tinere sunt diferite?
In plus fata de semenele obisnuite le cancerului la san, in cazul femeilor tinere pot sa apara o durere inexplicabila, o schimbare in textura pielii, roseata sau inflamatie. De asemenea, trebuie urmarita orice modificare a mamelonului, precum si cresterea in dimensiuni a unui singur san.

Ce ar trebui sa faca o femeie daca observa oricare dintre aceste simptome?
In cazul in care simptomele apar si persista, trebuie sa programezi cat mai curand posibil o consultatie la medicul specialist, pentru ca aceste simptome sa fie evaluate si diagnosticate.

Cum pot femeile tinere (cu varsta sub 40 de ani) sa dimineze riscul de a face cancer la san?
Exista cate lucruri pe care le poti face pentru a diminua riscul de cancer la san:
-          mentine o greutate corporala normala;
-          urmeaza in mod regulat si sustinut un program de exercitii fizice;
-          redu la minim cantitatea de alcool consumata – Societatea Americana de Cancer recomanda nu mai mult de un pahar pe zi;
-          efectueaza examenul clinic al sanilor o data la 3 ani la medic specialist senolog, daca ai varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani sau anual, daca ai varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani.


Echipa de medici specializati in senologie imagistica Donna Medical Center
Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie si imagistica medicala
Dr. Anca Plotoaga, Medic primar radiologie si imagistica medicala 
Dr. Monica Aura Manaila, Medic primar radiologie si imagistica medicala

Articole referinta:

http://www.nytimes.com/2013/02/27/health/advanced-breast-cancer-may-be-rising-among-young-women-study-finds.html?_r=0

http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20130228/breast-cancer-young-women?page=2

http://www.donna-medicalcenter.ro/controlul-sanilor-cand-si-cum.html

http://www.donna-medicalcenter.ro/autoexaminarea.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu