Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

sâmbătă, 11 mai 2013

Cand sa consulti medicul oncolog?

-->
Diagnosticul de cancer vine de regula fara sa fim pregatiti pentru aceasta veste care ar da oricui fiori reci. Iata cateva sfaturi pentru a te pregati de ceea ce urmeaza dupa un diagnostic de cancer. 
1.Informeaza-te despre detaliile diagnosticului de cancer 
Afla denumirea cancerului, dimensiunea si locatia, unde s-a dezvoltat si daca s-a raspandit. Afla daca este un cancer cu crestere lenta sau agresiva. Discuta cu medicul tau despre optiunile disponibile de tratament, rata de succes a fiecarui tratament si ce efecte secundare poate avea fiecare.
Toate aceste informatii sunt necesare pentru a intelege corect situatia si pentru a sti care sunt asteptarile de la tratament.

2. Vino la consult impreuna cu o persoana draga si in care ai incredere

Admite ca este o perioada dificila pentru tine si este posibil sa nu ai capacitatea de a retine toate informatiile importante pe care le primesti de la medic. Vino impreuna cu o persoana in care ai incredere si care poate discuta cu medicul tau, pentru ca ulterior sa te ajute sa pui cap la cap informatiile primite.


3. Cand ar trebui sa consulti medicul oncolog?

Medicul oncolog este specialist in diagnosticul si tratamentul cancerului. Pentru majoritatea tipurilor de cancer este intotdeauna indicat sa consulti un medic oncolog pentru a obtine parerea sa. Intreaba medicul tau care este cel mai bun specialist pentru tipul tau de cancer.


4. Este recomandat sa ceri o a doua opinie dupa diagnosticul de cancer?

Este intotdeauna rezonabil sa ceri o a doua opinie de la un medic oncolog. Consulta parerea unui medic specializat in tratarea tipului tau de cancer. Daca cele doua opinii sunt similare, atunci hotarati impreuna asupra tratamentului si incepe-l cat mai curand cu putinta.


5. Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand discuti optiunile de tratament cu medicul tau oncolog?

Tratamentul evolueaza. In mod traditional, chirurgia a fost principala metoda de a trata cele mai multe tipuri de cancer. In ultimul timp, exista o miscare spre a trata cancerul cu operatii mai putin invazive. De exemplu, femeile cu cancer de san erau tratate prin mastectomie radicala. Astazi, in multe cazuri, sanul poate fi pastrat prin eliminarea doar a nodulului canceros si a unei zone de tesut de siguranta din jurul cancerului. Aceasta operatie este urmata de radioterapie si uneori de tratamente hormonale si chimioterapie.


Optiunile de tratament pot varia. Informeaza-te despre abordarile utilizate in mod obisnuit pentru a trata tipul tau de cancer. Unele tipuri de cancer raspund mai bine la radiatii, altele la chimioterapie sau tratamente hormonale. Unele necesita un singur tip de terapie, altele o combinatie de doua sau mai multe. Gandeste-te ce s-ar intampla fara niciun tratament si compara raspunsul cu rezultatele asteptate ale tratamentului, apoi decide impreuna cu medicul tau ce este mai bine pentru tine.


Tratamentele au efecte secundare. Intelege care sunt efectele secundare la care sa te astepti si ce beneficii aduce acest tip de tratament.

Alege un medic care sa te asulte, sa iti explice si sa te inteleaga, pentru a lucra impreuna sa invingeti impreuna aceasta cumplita boala.



Echipa de medici oncologi Donna Medical Center

Dr. Adina – Emilia Croitoru, Medic primar oncologie medicala

Dr. Cristiana Ianculescu – Oanta, Medic primar oncologie medicala 

Dr. Catalin Nicolae Costovici, Medic primar oncologie medicala





Referinta:

http://www.mayoclinic.com/health/cancer-diagnosis/HQ00379/NSECTIONGROUP=2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu