Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

luni, 20 mai 2013

Ar trebui sa fac o mastectomie profilactica?

-->
Cazul Angelinei Jolie a ridicat o mare intrebare in randul femeilor, avand in vedere incidenta crescuta de a dezvolta cancer mamar:

Ar trebui sa fac o mastectomie profilactica?

Potrivit Societatii de Chirurgie Oncologica, numai acele femei care au un factor de risc foarte ridicat de a dezvolta cancer la san ar trebui sa ia in considerare optiunea de a face mastectomie preventiva (profilactica). Aceste femei au unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

·      Gene mutante BRCA 1 sau BRCA 2 identificate prin testare genetica;

·      Istoric familial (cancer de san la rude de grad 1);

·      Carcinom lobular in situ vazut in biopsie;

·      Diagnosticarea cu cancer la un san (mai ales daca exista si un istoric familial puternic).


Mastectomia preventiva ar trebui sa fie luata in considerare numai dupa ce ai primit consiliere genetica si psihologica adecvata pentru a discuta despre impactul psihosocial al procedurii.

Acum, insa, apare o noua intrebare:

Cine ar trebui sa fie testat pentru mutatiile genetice BRCA1 si BRCA2?

Testul genetic BRCA este recomandat doar persoanelor care sunt susceptibile de a avea o mutatie mostenita, bazata pe istoricul familial sau personal (persoane care au anumite tipuri de cancer), cu un risc de peste 20% de a avea cancer mamar. Testul genetic BRCA nu este un test de rutina care se efectueaza la femeile cu risc mediu de a dezvolta cancer la san si cancer ovarian. 


Sa ai o mutatie genetica BRCA este un lucru rar, aproximativ 2% dintre femeile adulte se confrunta cu aceasta situatie. O astfel de mutatie creste riscul de a dezvolta cancer la san de 5 ori, iar riscul de a dezvolta cancer ovarian de peste 10 ori. Cu toate acestea, mutatia genetica BRCA nu este cauza principala a majoritatii cazurilor de cancer mamar si ovarian. Aceste mutatii sunt responsabile pentru aproximativ 5% din cazurile de cancer la san si aproximativ 15% din cazurile de cancer ovarian; aceste procente sunt mult mai mari in cazul cancerelor mamare sau ovariene aparute la varsta tanara. In cazul in care sunt prezente mutatii ale genelor BRCA 1 si 2, riscul de cancer este diferit in functie de varsta si etnicitate.


Ai risc crescut de a avea o mutatie genetica BRCA si esti un candidat bun de a face testarea, daca:

·      Ai un istoric personal de cancer la san diagnosticat la o varsta frageda (premenopauza), cancerul de san afecteaza ambii sani (cancer mamar bilateral) sau ai atat cancer mamar, cat si cancer ovarian;

·      Ai un istoric personal de cancer ovarian si o ruda apropiata cu cancer ovarian sau cancer de san in premenopauza sau ambele;

·      Exista un istoric de cancer la san la o varsta frageda, la doua sau mai multe rude apropiate (parinti, frati si copii);

·      Ai o ruda de sex masculin cu cancer mamar;

·      Un membru al familiei are atat cancer la san, cat si cancer ovarian;

·      Un membru al familiei are cancer mamar bilateral;

·      Doua sau mai multe rude au cancer ovarian;

·      O ruda a fost identificata cu mutatia genetica BRCA1 sau BRCA2.


Exista si alte optiuni pentru femeile care au mutatii BRCA, exceptand mastectomia profilactica (preventiva). O alternativa este chemopreventia – utilizarea unor medicamente care ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer la san. De asemenea, un rol important il are diagnosticarea precoce (atunci cand cancerul este in stadiu incipient), ce presupune efectuarea anuala a mamografiei si/sau a ecografiei mamare bilaterale. Atunci cand este diagnosticat devreme, cancerul poate fi vindecat.


Cazul Angelinei Jolie ne ajuta in misiunea de a preveni si de a diagnostica precoce afectiuni grave precum cancerul mamar si ovarian, tragand doua semnale de alarma importante pentru orice femeie:

1. Ar trebui sa fim mult mai atente la istoricul nostru familial.

2. Rolul extrem de important pe care il au analizele de rutina efectuate la recomandarea medicului, in diagnosticarea precoce si vindecarea sau tratarea afeciunilor grave.


Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!





Dr. Elena Claudia Teodorescu - Medic primar radiologie si imagistica medicala

Dr. Anca Plotoaga - Medic primar radiologie si imagistica medicala 

Dr. Monica Aura Manaila - Medic primar radiologie si imagistica medicala


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

CITESTE SI -->  Cancerul la san poate fi prevenit? 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Referinta:

http://cancersan.blogspot.ro/2012/10/cancersanprevenire.html

http://www.mayoclinic.com/health/brca-gene-test/MY00322

http://edition.cnn.com/2013/05/17/opinion/welch-jolie-mastectomy/index.html?hpt=hp_c2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu