Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

duminică, 26 mai 2013

Poate fi cancer mamar?



Esti ingrijorata de modificarile aparute la nivelul sanilor? Sau te intrebi care sunt factorii ce cresc riscul de a face cancer la san? Echipa de specialisti in senologie imagistica de la Donna Medical Center, raspunde celor mai frecvente intrebari despre cancerul la san. 

1. Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la san. Este posibil sa mostenesc si eu aceasta forma de cancer?
Nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare. Unele gene anormale (cum sunt mutatiile genelor BRCA 1 si BRCA 2) sunt asociate cu un risc crescut de cancer la san. In familiile care au o gena anormala, aceasta poate fi transmisa de la un parinte la copil.
Doar 10% (1 din 10) dintre femeile cu cancer la san au mostenit o gena anormala. Cancerul de san cauzat de mostenirea unei gene anormale de regula apare la o varsta timpurie (sub 40 de ani) si poate fi la unul sau ambii sani (dar de obicei nu apare la ambii sani in acelasi timp). Gena anormala este de asemenea asociata cu un risc crescut de cancer ovarian.
Iata 3 idei importante pe care sa le retii:

  • Doar pentru ca mama ta sau o alta ruda a avut cancer la san, nu inseamna ca vei dezvolta si tu cancer la san.
  • Majoritatea femeilor care dezvolta cancer la san, nu au cazuri cu aceasta afectiune in familie.
  • Exista mai multi factori de risc pentru cancerul de san, istoricul familial fiind doar unul dintre acestia.

Daca esti ingrijorata ca ai putea avea cancer la san, discuta cu medicul tau despre factorii proprii de risc. 

2. Am un nodul la san si imi este teama ca este cancer. Ar trebui sa fiu ingrijorata?
80% dintre nodulii la san sunt benigni (nu sunt cancerosi)- nodulii pot fi formatiuni solide sau chistice (cu lichid). Cu toate acestea, daca ai identificat un nodul, este recomandat sa programezi o consultatie la medicul specialist, pentru un diagnostic corect.
Este foarte important sa stim cum se simt sanii in mod normal. Tocmai de aceea, autoexaminarea lunara a sanilor este foarte importanta. Daca observi o modificare a sanilor care dureaza pe toata perioada ciclului menstrual sau care pare sa se agraveze sau sa devina mai evidenta de-a lungul timpului, atunci programeaza o discutie cu medicul tau. 

3. M-am lovit puternic la un san. Se poate ca in urma loviturii sa dezvolt cancer mamar?
Traumatismul sanilor cauzat de o cazatura sau o lovitura primita in piept nu va provoca aparitia cancerului la san. Acesta poate insa provoca vanatai si umflaturi, care pot fi sensibile sau dureroase la atingere.
Uneori se intampla ca traumatismul atrage atentia asupra sanului respectiv si cu aceasta ocazie pacienta remarca un nodul mamar.
Uneori, un traumatism poate determina aparitia unui nodul benign (care nu este canceros), cunoscut sub denumirea chist uleios / necroza adipoasa. 

4. Am observat o scurgere la unul dintre sani. Se poate sa fie cancer?
Secretia mamara, atunci cand este in afara perioadei de sarcina (scurgeri non-lactescente), este de cele mai multe ori semnul unor modificari fibrochistice sau ale altor afectiuni mamare benigne.
Se poate intampla ca scurgerea mamelonara sa fie simptom al cancerului la san, atunci cand aceasta contine sange. Daca ai o secretie mamelonara non-lactescenta unilaterala este recomandat sa programezi o consultatie la un medic specialist in afectiunile sanilor. 

In afara de monitorizarea atenta a simptomelor si adoptarea unui stil de viata echilibrat, iata examenele medicale periodice care trebuie efectuate pentru a diagnostica precoce cancerul la san:

  • autoexaminarea lunara a sanilor – te ajuta sa fii familiara cu aspectul si felul in care se simte sanul tau in mod normal, astfel incat poti identifica mai usor orice modificare care apare;
  • examenul clinic al sanilor efectuat de catre specialistul senolog este recomandat anual;
  • mamografia anuala daca ai trecut de varsta de 40 de ani
  • ecografia mamara anuala daca ai pana in 40 de ani sau daca este necesara ca si completare, dupa mamografie, daca ai peste 40 ani.

Diagnosticarea timpurie nu va preveni cancerul la san, dar te poate ajuta sa descoperi cancerul mamar atunci cand sunt cele mai mari sanse de a fi vindecat. 

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Nu gasesti raspunsul la intrebarea ta? Te rugam lasa-ne un mesaj mai jos si vom reveni cu recomandarile noastre in cel mai scurt timp posibil.

Echipa de medici specializati in senologie imagistica Donna Medical Center
Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie si imagistica medicala
Dr. Anca Plotoaga, Medic primar radiologie si imagistica medicala 
Dr. Monica Aura Manaila, Medic primar radiologie si imagistica medicala

Articole referinta:
http://www.breastcancercare.org.uk/breast-cancer-information/breast-awareness/frequently-asked-questions
http://www.breastcancer.org/questions
http://www.fccc.edu/cancer/types/breast/faq.html

Un comentariu:

  1. poate sa iasa zona zoster pe manelon ?sunt la menopauza am 60ani mi-a iesit pe spate niste borbonele in partea stinga si la mamelonul sting o roseata cu o mancarine iar aura mamelonului este de culoare rozie.am facut mamografie in feb 2013 si eco in iunie 2013 si au iesit bune pot avea boala pager?ma dau cu aciclovir am 7 zile de tratament si nu-mi trece

    RăspundețiȘtergere