Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 24 iulie 2013

Markerul ROMA - afla daca ai risc crescut de cancer ovarian


Cancerul ovarian reprezinta o problema majora de sanatate pentru femei, avand o mortalitate ridicata. Astfel, peste 200.000 de femei din intreaga lume sunt diagnosticate anual cu acest tip de neoplazie, cea mai mare incidenta fiind inregistrata in SUA si Europa de Nord si cea mai mica in Africa si Asia. In Romania sunt raportate 9,4 cazuri la 100.000 locuitori. Mortalitatea mare este datorata diagnosticarii tardive a acestei afectiuni. 

Markerul tumoral CA 125 este folosit in combinatie cu ecografia transvaginala pentru a determina daca pacientele sunt suspecte de cancer ovarian. Cresterea nivelului de CA 125 este asociata cu cancerul ovarian, dar poate indica si prezenta altor boli (cancer de san, endometrial, de col uterin). 

Pentru cresterea specificitatii in estimarea riscului de cancer ovarian epitelial a fost dezvoltat in 2011 algoritmul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm), testul care poate determina probabilitatea de gasire a unor tumori maligne in timpul interventiilor chirurgicale la femeile care prezinta o formatiune  pelvina, aflate in premenopauza sau postmenopauza.

ROMA este un test de ser calitativ care deriva dintr-un scor numeric format din rezultatele CA-125 (biomarkerul acceptat pentru cancerul ovarian) si testele de sange HE4, precum si statusul pre sau post menopauza.

HE4 este un test imunometric pentru determinarea cantitativa de proteine ​​epididimale 4 in serumul uman. Nivelul crescut de HE4 este asociat cancerului ovarian, dar nu este specific doar acestei afectiuni. 

ROMA, combinatia intre CA 125 si HE4, ajuta la identificarea riscului de a avea cancer ovarian, astfel pacientele cu risc ridicat putand beneficia de o ingrijire medicala specializata in acest tip de afectiune.

Cand este indicat?
·      Femeilor peste 18 ani;
·      Care au o formatiune ovariana;
·      Care au planificat o interventie chirurgicala ginecologica;
·      Nu au mers inca la medicul oncolog.
Testul ROMA nu este indicat femeilor care au o concentratie de factor reumatoid de peste 250 UI/ml.

Eficacitatea testului ROMA a fost demonstrata intr-un studiu prospectiv pe un numar de 461 de femei aflate in pre sau post menopauza care prezentau o formatiune pelvina ce necesita o interventie chirurgicala. ROMA a identificat corect 94% dintre femeile cu cancer ovarian epitelial ca fiind cu risc ridicat. 
 

Controleaza-te! Fii sigura ca esti bine!

Echipa de medici ginecologi Donna Medical Center 
Dr. Horatiu Haradja - Medic specialist obstetrica - ginecologie 
Dr. Monica Pandrea - Medic primar obstetrica - ginecologie
Dr. Safta Veaceslav - Medic specialist ginecolog

--------------------------------------------
Articole referinta:
http://www.he4test.com/us/about/about_roma.html

2 comentarii:

 1. am facut testul ROMA si s-au inregistrat valorile:
  He 4 - 34.5
  CA 125 - 124.5
  ROMA - 3.66%
  ce pot intelege eu din aceste valori?

  RăspundețiȘtergere
 2. Am endometrioza si am facut analizele cu rezultatele urmatoare :
  CA 125 =113 si HE4 = 57
  Cat este de rau ? Sa scot uterul?

  RăspundețiȘtergere