Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

joi, 1 august 2013

Testul Papanicolau HALO pentru san - afla daca ai risc crescut de cancer la san


De ce este screeningul pentru cancer la san important?

1 din 8 femei va dezvolta cancer la san in timpul vietii. Pana in prezent este destul de dificil de identificat cu acuratete cine are risc crescut. Testul Papanicolau – HALO pentru san este folosit in completarea metodelor traditionale de screening pentru cancerul mamar. Acest test permite identificarea precoce a modificarilor anormale ale sanilor, la nivel celular, in timp ce mamografia permite vizualizarea imagistica a formatiunilor anormale.
Testul Papanicolau – HALO pentru san ajuta femeile prin identificarea precoce a modificarile anormale, astfel incat sa se poate efectua o interventie timpurie pentru a creste sansele de tratare a cancerului si de supravietuire.

Care este diferenta dintre un test de screening si un test diagnostic?

Un test de screening este efectuat de catre pacienti fara simptome sau semne de boala si permite medicilor sa grupeze pacientii asimptomatici in diferite categorii in functie de riscul de a dezvolta o anumita boala: de la un risc scazut pana la un risc ridicat. 
Un test diagnostic confirma pacientilor cu simptome sau cu risc crescut daca au de fapt o anumita afectiune.
Papanicolau – HALO pentru san, fiind un test de screening al cancerului mamar, este folosit pentru a identifica riscul unei femei de a dezvolta aceasta afectiune. Daca in urma efectuarii testului Papanicolau – HALO pentru san sunt identificate celule anormale, nu inseamna neaparat ca ai cancer la san. Pentru confirmarea diagnosticului este necesara efectuarea testelor dediagnosticare: mamografia sau ecografie mamara, sonoelastografia mamara sau punctia mamara percutanata diagnostic.

Testul Papanicolau - HALO inlocuieste mamografia?

Testul Papanicolau – HALO pentru san este folosit in completarea mamografiei. Mamografiile indentifica leziunile si sunt recomandate ca metoda de screening pentru femeile peste 40 de ani. In schimb, Papanicolau – HALO identifica celulele anormale, in unele cazuri poate chiar cu ani inainte ca acestea sa se transforme in leziuni. Testul Papanicolau - HALO este recomandat femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani.

Cat de mult influenteaza istoricul familial?

·      Pentru femeile care au o ruda de gradul I cu cancer la san, riscul de a dezvolta aceasta afectiune este de 2 – 3 ori mai mare.
·      Pentru pacientele care prezinta celule anormale riscul este de 4 – 5 ori mai mare.
·      Pentru femeile cu istoric familial, dar si cu celule anormale, riscul de a dezvolta cancer la san creste de pana la 18 ori.
Screeningul realizat cu Papanicolau – HALO te va ajuta pe tine si pe medicul tau sa identificati precoce modificarile celulare, sa le monitorizati indeaproape si sa alegeti o cale de tratament optima.

Cum functioneaza testul Papanicolau – HALO?

HALO combina caldura, masajul si aspiratia pentru a aduce fluidul din mamelon la suprafata. Fluidul aspirat provine din ductele de lapte unde isi au originea 95% din toate cazurile de cancer mamar. Intregul proces dureaza 5 minute. Dupa ce sanul va produce acel lichid, proba va fi dusa la laborator si analizata pentru identificarea modificarilor celulare.

Cui ii este indicat testul si cat de des?

Papanicolau – HALO este recomandat anual femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani. Pentru femeile cu varsta peste 55 de ani sunt indicate mamografiile anuale, deoarece cantitatea de fluid din mamelon scade o data cu varsta.

Testul Papanicolau – HALO este dureros?

Cele mai multe femei gasesc testul Papanicolau – HALO usor de tolerat. Intr-un studiu clinic cu 500 de femei, 88% dintre ele au raspuns ca vor recomanda acest test si prietenelor. Pe o scara de la 1 la 10, disconfortul mediu pentru testul HALO este de 4, iar pentru o mamografie este evaluat la 8,5.

Ce se intampla daca nu produc fluid?

Aproximativ 50% dintre femei nu produc fluid. Acest fapt este considerat un rezultat normal. Datele clinice au aratat ca femeile de la care nu se obtine fluid mamelonar de aspiratie au cel mai mic risc de a dezvolta cancer la san. Testul Papanicolau  - HALO trebuie insa repetat anul urmator deoarece fluidul mamar poate aparea.

Pot efectua testul Papanicolau – HALO daca am implanturi mamare sau daca am suferit o operatie de reducere a sanilor?

Acest test nu este indicat in cazul femeilor cu implant mamar sau cu operatii de reductie mamara.

Fii cu un pas inaintea cancerului mamar! Programeaza testul Papanicolau – HALO pentru san! 


Dr. Elena Claudia Teodorescu,
Medic primar radiologie si imagistica medicala
Doctor in stiinte medicale

Dr. Monica Aura Manaila, 
Medic primar radiologie si imagistica medicala

Pentru programari telefonice sunati la numarul: 021/252.32.32 
Pentru programari online accesati: http://www.donna-medicalcenter.ro/programari.html
Ne puteti scrie pe: office@donna-medicalcenter.ro sau http://www.facebook.com/donnamedicalcenter

---------------------
Articole referinta:

http://www.womensspecialtycare.com/frequently-asked-questions-about-the-halo%E2%84%A2-breast-pap-test/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu