Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

marți, 4 februarie 2014

Nodulii, mastoza si afectiunile mamare in timpul sarcinii


Ce se intampla cu afectiunile mamare pe perioada sarcinii? 

In timpul sarcinii au loc multe modificari in corpul femeii, inclusiv la nivelul sanilor. Din acest motiv pot fi mai dificil de identificat noduli mici in timpul sarcinii si al alaptarii. Acestea pot fi confundate cu o schimbare normala din cauza sarcinii. In plus, tumorile mamare la femeile gravide sunt mult mai mari si mai avansate in momentul in care sunt depistate fata de femeile de aceeasi varsta, dar care nu sunt gravide. 

Care sunt modificarile normale ale sanilor in perioada sarcinii?
  • In primul trimestru al sarcinii, areola mamara devine mai inschisa la culoare, isi mareste diametrul si se umfla;
  • In cel de-al doilea trimestru de sarcina, incep sa apara primele semne ale scurgerilor lactice: colostru, un lichid vascos de culoare galbena, posibil insotit de urme subtiri de sange;
  • In ultimul trimestru de sarcina sanii continua sa se mareasca datorita cantitatii crescute de lapte.

Cand trebuie sa mergi la control?
Daca una dintre situatiile de mai jos apare, este bine sa programezi cat mai curand un control mamar de specialitate pentru a depista care este cauza simptomelor pe care le simti.

Scurgeri mamelonare non-lactice
Scurgerile non-lactice pot fi laptoase, galbene, verzui, maronii, roze sau de un rosu deschis. Acestea sunt semne patologice  (cauzate de o anumita leziune sau afectiune) daca apar ca semn singular, apar pe un singur duct galactofor, au loc in mod repetat si/sau au aspect sanguinolent.

Noduli la san in timpul sarcinii
Nodulii descoperiti in timpul sarcinii nu reprezinta intotdeauna modificari normale ale acestei perioade. De fapt, cancerul mamar este cea mai intalnita forma de cancer in perioada sarcinii si cea imediat urmatoare. Are incidenta 1 din 3.000 de sarcini si 1-2 din 50 de cancere mamare identificate in aceasta perioada. (Sursa babymed.com)

Iata cand ar trebui sa mergi la control si sa faci investigatii suplimentare pentru a fi sigura ca nu este nodul canceros:
  • Cand nodulul este tare, dur la palpare;
  • Cand este imobil, fixat;
  • Cand este insotit de gropite sau incretituri ale sanului.

Mastoza in timpul sarcinii
Cresterea in volum a sanilor, sensibilitatea crescuta, durerea sau umflaturile – nodulii mamari, toate aceste simptome ale mastozei fibrochistice pot fi asociate cu sarcina. Daca acest disconfort, sensibilitate sau durere mamara este asociat cu lipsa menstruatiei, atunci este recomandat efectuarea unui test de sarcina. 

In cazul in care testul de sarcina este negativ, se recomanda realizarea unui consult de specialitate si a unor investigatii suplimentare, ca ecografia mamara.

Cancer mamar in timpul sarcinii
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer intalnit la femeile gravide si tinde sa afecteze femeile in jurul varstei de 35 de ani. Desi sarcina nu cauzeaza cancer de san, schimbarile hormonale din organism in timpul sarcinii pot accelera dezvoltarea afectiunii. 

Cancerul de san aparut in timul sarcinii este mult mai agresiv. De aceea, diagnosticarea poate fi devastatoare atat pentru mama, cat si pentru copil. Din acest motiv este esential ca femeile gravide sa continue sa efectueze examinarile mamare de rutina pe parcursul sarcinii. Orice noduli și simptome suspecte trebuie evaluate.

Examinari medicale recomandate in perioada sarcinii:
  • Autoexaminarea lunara;
  • Examinarea mamara realizata de catre medicul specialist;
  • Ecografia mamara.


Surse:
http://www.babymed.com/pregnancy/breast-lump-pregnancy-get-it-examined
http://www.webmd.com/breast-cancer/guide/breast-cancer-during-pregnancy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu