Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

miercuri, 19 noiembrie 2014

Despre completarea mamografiei cu ecografia si viceversa


Odata cu initierea campaniei Mamografia Salveaza Vieti, am primit in mod repetat o intrebare medicala pe care vrem sa o lamurim- CAND si DE CE se completeaza mamografia cu ecografia?
O parte dintre doamnele care au beneficiat de mamografiile gratuite oferite de Donna Medical Center prin campanie au avut nevoie si de ecografie complementara pentru un diagnostic final corect si precis.

Iata deci, cand si de ce mamografia se completeaza cu ecografia si viceversa!
Despre mamografie se stie ca este metoda principala de examinare a sanilor la femeile cu varsta de peste 40 ani, fiind si metoda de screening pentru cancer mamar pentru toate categoriile de femei cu varsta de peste 40 ani (cu risc obisnuit de cancer mamar si cu risc crescut de cancer mamar). De asemenea, mamografia este recunoscuta ca fiind singura metoda ce poate sa descopere si sa diagnosticheze microcalcificarile (uneori singurul semn de cancer mamar); ea poate identifica mai bine alte tipuri de modificari (asimetrii si distorsiuni arhitecturale) si poate fi comparata cu examene anterioare pentru evidentierea unor modifcari de finete sau pentru aprecierea evolutiei unei leziuni.

In acelasi timp, este bine de stiut ca mamografia nu exclude niciodata ecografia sau invers si anume, daca o pacienta a efectuat o mamografie nu inseamna ca nu poate efectua si ecografie. Din contra, sunt situatii in care ecografia completeaza rezultatele obtinute prin mamografie, in special in cazul femeilor cu sani densi, glandulari.
Asadar, la femeile cu varsta peste 40 ani, ecografia mamara este utilizata dupa mamografie, ca metoda complementara diagnostica, atunci cand medicul o recomanda. Ecografia mamara se efectueaza dupa mamografie atunci cand sanii sunt densi sau daca se evidentiaza diferite modificari la mamografie, care necesita caracterizari suplimentare.

Sunt, totodata si situatii deosebite in care, femeilor cu varsta sub 40 de ani li se recomanda mamografie! Asta atunci cand ecografic se observa microcalcificari, pe care numai mamografia le poate identifica in totalitate, caracteriza si diagnostica sau daca ecografic se descopera formatiuni suspecte, la care mamografia ar putea aduce un plus pentru diagnostic. De asemenea, in cazul femeilor cu varsta peste 35ani ce vor sa faca operatii pentru implant mamar sau reductie mamara este recomandata mamografia (urmata sau nu de ecografie, in functie de aceleasi reguli ca in cazul femeilor de pestge 40 ani).
Asadar, pentru a obtine un un diagnostic cat mai sigur si corect este important sa se efectueze investigatiile mamare potrivite in functie de varsta si apoi in functie de tipul de san si modificarile identificate.  Mamografia si ecografia sunt doua metode complementare care au fiecare avantajele si dejavantajele lor si uneori este nevoie de ambele metode pentru a avea un diagnostic corect si complet.

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Doctor in Stiinte Medicale                                                                                          

Medic primar cu peste 15 ani experienta in Imagistica Sanului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu