Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

vineri, 24 octombrie 2014

Care sunt implicatiile Rh-ului negativ in sarcina

Dubla incompatibilitate, in sistemul Rh dar si in sistemul ABO (incompatibilitatea de grup sanghin) are efecte mai putin grave asupra fatului deoarece hematiile Rh pozitive ale fatului sunt distruse de aglutininele de grup sanghin, situsurile antigenice Rh sunt mascate pentru sistemul imunitar matern.

 In Romania, aproximativ 15% din femei sunt Rh negative, iar 10% din cupluri sunt incompatibile in sistemul Rh. Riscul de aparitie a bolii hemolitice la nou nascutilor provenind din astfel de cupluri este de 0,5%

In cazul fetilor la care afectarea este severa, se pune problema  nasterii inainte de termen pentru a scurta perioada de actiune a anticorpilor materni asupra hematiilor fetale.

Sistemul Rh (Rhesus) este un complex de 6 antigene pereche, produse de gene (Cc, Dd, Ee), este ereditar si nu este influentat de sexul persoanei. Persoanele cu Rh negativ nu au antigenul D pe hematii (globulele rosii), precum persoanele cu Rh pozitiv. Lipsa antigenului D de pe hematiile materne si prezenta lui pe hematiile fetale poate sa declanseze un conflict imunologic numit izoimunizare. Acest conflict apare numai in cazul incompatibilitatii de Rh asa cum este situatia in care mama are Rh negativ, tatal are Rh pozitiv si fatul are Rh pozitiv. In aceasta situatie, in timpul sacinii se pot produce hemoragii de la fat la mama astfel incat, o cantitate din singele fetal (Rh pozitiv) trece in cel matern (Rh negativ). Cel mai des acest lucru se intimpla dupa saptaminile 32-35 de sarcina ( de regula incepand cu a doua sarcina cu incompatibilitate de RH) si la nastere, dar exista situatii cand apar si mai devreme in situatii precum:
  1.   in cazul unei sarcini extrauterine
  2.   in cazul recoltarii de lichid amniotic
  3.  in cazul recoltarii de singe din cordonul ombilical
  4. daca se produce un avort spontan sau provocat
  5. daca se produce decolare de placenta normal inserata

Ceea ce se intampla in aceaste situatii este ca anticorpii pe care gravida ii produce pot avea un impact puternic asupra fatului, de cele mai multe ori destul de grav. Acestia pot trece prin placenta si pot ataca celulele rosii ale sangelui fatului, situatie in care poate sa apara risc de:
  1. anemie
  2. insuficienta cardiaca congestiva
  3. moarte fetala sau eritroblastoza fetala, care se manifesta in trei forme - anasarca feto-placentara (anemie severa intrauterina), icter sever la nou nascut, anemia hemolitica pura

 
Ce tratamente se pot face pentru diminuarea efectelor negative?

Inca de la inceput se determina anticorpii anti-D materni. Se repeta testele dupa 20 de saptamini (in saptamina 28) urmat apoi de determinari succesive in saptaminile 32, 34. In cazul prezentei anticorpilor, gravida trebuie atent monitorizata ecografic pentru depistarea precoce a semnelor afectarii fetale. Daca anticorpii sunt absenti la fiecare determinare se poate administra vaccinul (dozarea anti D sau anti Rh). De asemenea, medicii pot recomanda realizarea unei amniocenteze, o metoda invaziva de depistare a multiplelor afectiuni fetale si poate hotari daca este cazul sa se intrerupa sarcina sau nu. n cazul in care mama devine sensibila la Rh pozitiv la prima sarcina, exista sanse mari ca ca acest lucru sa nu afecteze bebelusul, pentru ca ea nu este capabila sa dezvolte suficienti anticorpi care sa cauzeze probleme severe. Problemele incep sa apara in urmatoarele sarcini ale respectivei mamici.

La fat, in functie de gravitatea manifestarilor la nou nascut tratamentul consta in exsanghinotransfuzie, fototerapie cu lumina albastra, terapia cu fenobarbital. Profilaxia speciala a izoimunizarii Rh consta in administrarea de imunoglobulina anti D post partum femeilor Rh negative neimunizate, care au nascut  un fat Rh pozitv. De remarcat ca Romania a fost una din primele tari din lume care a aplicat aceasta metoda de profilaxie, astazi unanim acceptata, in 1969, in Bucuresti, la Maternitatea Filantropia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu