Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Fibroadenomul mamar - recomandari si informatii utile


Donna Medical Center
Fibroadenomul mamar este una dintre afectiunile mamare cel mai des intalnite la femeile intre 15 si 30 de ani, precum si la femeile insarcinate. Fibroadenomul apare la 10% dintre femei. Este totusi mai putin frecvent la femeile aflate la menopauza, cu exceptia cazului in care femeia urmeaza un tratament hormonal cu estrogeni.

Ce este fibroadenomul mamar?

Fibroadenomul mamar este o tumora mamara benigna (nu este canceroasa) formata din tesut mamar glandular si fibros. Acesti noduli pot aparea izolat, dar adeseori sunt multipli. Fibroadenoamele mamare complexe, pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer la san.

Poti simti un fibroadenom mamar?

Da, poti simti fibroadenomul in timp ce faci autoexaminarea lunara a sanilor sau in cadrul examinarii clinice a sanilor de catre specialist. Acesta se simte rotund- ovalar, neted si mobil. Aceste mase pot fi sensibile, chiar in perioada dinaintea menstruatiei, atunci cand se pot congestiona din cauza schimbărilor hormonale.

Cat de mari sunt fibroadenoamele?

Marimea fibroadenomului mamar variaza de la 1 la 5 cm. Fibroadenomul gigant poate ajunge pana la 15 cm.

Diagnosticarea fibroadenomului mamar

Evaluarea unui fibroadenom se face dupa ce medicul a identificat formatiunea mamara. Diagnosticarea fibroadenomului poate presupune urmatoarele examinari/ proceduri medicale:

- Examenul clinic la nivelul sanului
- Mamografia (peste 40ani)
- Ecografia mamara
- Biopsia aspirativa cu ac fin
- Biopsia cu ac gros


Cum arata fibroadenomul pe o mamografie?


Fibroadenoamele apar ca o masa neteda, rotunda sau ovala, foarte bine delimitata. Uneori sunt insotite de calcificari grosiere. Fibroadenoamele nu pot fi diferentitate de chisturi sau alte tumori mamare la mamografie.

Cum arata fibroadenomul pe o ecografie?

La ecografie mamara fibroadenomul va aparea ca o formatiune cu un contur bine definit, omogena, rotunda sau ovalara, cu contururi regulate sau lobulate.

Cum poti fi sigura ca aceasta tumora mamara este benigna?

Punctia biopsie pentru obținerea unor esantioane tisulare pe care patologul sa le poata examina si sa rezulte un diagnostic de certitudine este uneori necesara- in cazuri in care fibroadenomul nu este tipic sau pacienta are risc crescut pentru cancer mamar.

Tratamentul sau indepartarea fibroadenomului

Fiind o tumora benigna, tratamentul va varia in functie de diagnostic.

In cazul in care fibroadenomul este mic, nedureros, isi pastreaza aceeasi dimensiune nu vei avea nevoie de un tratament suplimentar. Cu toate acestea, este recomandata ecografia mamara periodica, pentru a fi tinut sub observatie.

In cazul in care fibroadenomul este mare (are mai mult de 3 cm), este dureros, in crestere sau rezultatul biopsiei arata celule atipice si foarte active, ai posibilitatea sa il indepartezi chirurgical.

Aproximativ 10% din toate fibroadenoamele vor disparea in timp si 20% dintre ei vor reaparea. In cazul in care nu dispare, fibroadenomul se opreste de obicei din crestere atunci cand ajunge la 2 sau 3 cm.

Care sunt cauzele aparitiei?

Cauza exacta a fibroadenomului mamar este necunoscuta. Acesta pare a fi influentat de estrogen, deoarece apare cel mai des la femeile aflate in premenopauza sau gravide, precum si la femeile care sunt in post-menopauza si urmeaza terapie hormonala de substitutie. Cele mai multe fibroadenoame apar in timpul perioadei fertile, cu ciclu menstrual prezent, atunci cand nivelul hormonal se schimba.

Recomandari

Cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru tine sunt controlul periodic si autoexaminarea lunara a sanilor. Daca observi o modificare atunci cand te autoexaminezi, programeaza cat mai curand un consult mamar la medicul specialist. Acesta iti va spune daca este cazul sa faci si alte examinari suplimentare.

Nu amana consultul mamar periodic si ecografia mamara sau mamografia de screening. Diagnosticarea precoce a unei afectiuni mamare poate face diferenta intre a supravietui sau nu.

Sursa articol: http://breastcancer.about.com/od/mammograms/p/fibroadenomas.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu