Blog-ul nostru s-a mutat!

Veti fi redirectionat automat catre noua adresa. Daca acest lucru nu se intampla, vizitati noul nostru blog la adresa
http://www.donna-medicalcenter.ro/blog.html
si actualizati-va adresa salvata in Bookmarks.

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

13 obiceiuri sanatoase pentru 2013

-->
Sursa foto: theorangegroveclinic.co.uk
Stiai ca o data la aproximativ 7 ani cea mai mare parte din milioanele noastre de celule se regenereaza? Acest lucru inseamna un nou inceput, iar daca organismul nostru o poate lua de la capat, de ce nu am face si noi acelasi lucru cu obiceiurile ce ne influenteaza sanatatea?

Mai jos gasesti cateva idei de obiceiuri, pentru a fi mai sanatoasa si fericita in 2013.
Este important sa le planifici in timp, sa iti propui sa le integrezi pe rand in stilul tau de viata, cate 1 – 2 obiceiuri pentru o perioada de cateva saptamani. Abia dupa ce devin o obisnuinta pentru tine, poti introduce noi obiceiuri.

1. Fa miscare mai des

Nu trebuie neaparat sa mergi la o sala de sport sau sa participi la un maraton olimpic. Un kilometru de mers pe jos pe zi sau o serie de exercitii fizice de trei ori pe saptamana, vor reduce substantial riscul de boli de inima, vor intari oasele si le vor mentine puternice. Daca te plimbi, fa-o intr-un ritm alert.

2. Mananca alimente integrale

Asigura-te ca mananci paine, orez sau paste din cereale integrale, de cel putin patru ori pe saptamana si vei reduce cu 40% sansa de a dezvolta cancer.  

3. Invata sa iubesti fructele si legumele

Consuma cel putin cinci portii de legume si fructe pe zi, in special rosii, struguri rosii si broccoli, pentru a reduce sansele de accident vascular cerebral, boli de inima, cancer si diabet. Femeile care mananca cantitati mari de legume si leguminoase, pot injumatati riscul de a dezvolta cancer la san, potrivit Scolii Londoneze de Igiena si Medicina Tropicala.

4. Mananca mult peste

Studiile au descoperit ca cei care au consumat regulat peste, au scazut cu pana la o treime riscul de a face boli de inima, fata de cei care au mancat mai putin de o data pe luna. Cercetatorii cred ca acizii grasi omega-3 se gasesc in concentratii mari in somon, ton, sardine si macrou. Acesti acizi scad probabilitatea ca sangele sa se coaguleze, iar uleiul de peste stimuleaza sistemul imunitar.  

5. Dieta ta are nevoie de seleniu

Acest oligoelement natural, gasit in nucile de Brazilia, grau si peste, poate reduce riscul de a dezvolta cancer. Nucile de Brazilia sunt cea mai bogata sursa de seleniu, dar acesta este gasit si in carne sau cereale. Unele cercetari au aratat ca persoanele care au luat zilnic un supliment de seleniu, au redus cu 37% riscul de a face diferite forme de cancer.  Incidenta cancerului de prostata a fost cu 63% mai mica, a cancerului la san cu 46% mai mica si a cancerului de colon cu 58% mai mica.

6. Redu nivelul colesterolului

Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord si de accident vascular cerebral, chiar si atunci cand nivelul nu este peste limita normala. Fa miscare pentru a iti reduce greutatea, mananca mai multe alimente sarace in grasimi saturate si colesterol si renunta la alimentele cu continut ridicat de grasime. American Heart Association recomanda o limita de 300 mg de colesterol pe zi. O portie de 90 de gr de carne de pui fara piele are 70 – 75 mg de colesterol, pe cand o cantitate similara de peste are doar 20 – 60 mg de colesterol.

7. Renunta la fumat

Niciodata nu au existat mai multe metode de a renunta la fumat ca acum. Plasturii cu nicotina, gumele sau inhalatoarele ar putea functiona pentru tine. Daca nu poti renunta, incearca sa diminuezi consumul. Cu cat fumezi mai mult, cu atat creste riscul de a dezvolta cancer, boli de inima sau respiratorii. Redu consumul la mai putin de cinci tigari pe zi, cu perioade lungi fara a fuma.

8. Canta pentru a ramane sanatoasa

Cercetari de la Universitatea Newcastle arata ca banalul cantat este bun pentru minte si corp. Este relaxant, imbunatateste respiratia si tonusul muscular si creeaza un sistem imunitar sanatos. Depresia, stresul, chiar si astmul sau durerea cronica au fost ameliorate prin cantat.  Conform rezultatelor cercetarii, cantatul in mod regulat poate prelungi viata.

9.  ... sau fredoneaza pentru sinusuri sanatoase

Cercetarile arata ca fredonatul zilnic este o metoda eficienta de a creste ventilatia in sinusuri si de a le mentine sanatoase. Fredonatul mareste viteza de circulatie a aerului prin sinusuri si poate preveni sinuzita.

10. Dormi suficient

Somul intareste sistemul imunitar. Cercetarile arata ca femeile dorm in medie sapte ore si jumatate, aproximativ cu 15 minute mai mult decat barbatii. Majoritatea oamenilor au nevoie intre sapte si noua ore de somn pe noapte, dar exista si exceptii. Poti sti sigur ca dormi suficient daca atunci cand te trezesti te simti odihnit si nu ti se face somn in timpul zilei.
                                                   
11. Ai grija de pielea ta

Uneori avem mai multa grija de hainele noastre, decat de pielea noastra. Stim ca soarele poate face rau pielii si expunerea prelungita poate duce la dezvoltarea cancerului de piele. In sezonul cald, foloseste mereu creme cu protectie solara mare si evita expunerea in timpul pranzului. Vremea rece este si ea o amenintare; aerul cald din casa poate face mai mult rau pielii, decat frigul de afara. Atunci cand umiditatea scade, pielea devine uscata. Hidrateaza-te, dar nu folosi prea mult balsam de buze. Buzele sunt menite sa fie uscate, iar prea mult balsam poate duce la inflamarea lor.

12. Apa iti poate mentine sanatatea

Un studiu a aratat ca femeile care beau zilnic mai mult de cinci pahare cu apa, pot reduce astfel la jumatate riscul de cancer de colon, comparativ cu cele care au baut doua sau mai putine pahare pe zi. Un barbat are nevoie in medie de 2,9 litri de apa sau de aproximativ 12 pahare de apa pe zi, iar o femeie are nevoie in medie de 2,2 litri pe zi.

13. Mergi periodic la consult

Sanatatea inseamna si sa previi, nu doar sa tratezi. Programeaza din timp controalele si analizele medicale recomandate anual. Diagnosticarea precoce a unor boli precum cancerul, poate face diferenta intre a supravietui sau nu. Nu astepta ca anumite simptome sau semne care te nelinistesc sa treaca de la sine. Discuta cu medicul tau despre orice te nelinisteste, pentru a fi sigura ca esti bine. 

Donna Medical Center

_ _ _ _ _ _ 
Ti-a placut acest articol ? Daca da, apasa pe butonul LIKE de mai jos si distribuie-l cu prietenii ! 
_ _ _ _ _ _

Sursa articol: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/top-30-tips-for-the-new-year-612469.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu